chlieb z panvice_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Výborný chlieb z panvice (pita/baslama)

Tak ako v juhoamerických krajinách nechýbajú pri stolovaní domáce placky tortilly vyrobené z kukuričnej múky, tak isto je v krajinách orientu samozrejmosťou mať doma čerstvo vyrobené placky/chlieb z pšeničnej múky.

Tento chlieb sa vyrába na horúcej panvici, či dokonca častokrát vonku na ohni, takže naňho netreba žiadnu trúbu. Môj recept som dostala od tureckej známej, ktorej placky sa chuťovo v žiadnom nepodobajú tým suchým hotovým arabským chlebom zo supermarktu. Sú mäkké a voňavé a jednoduché na prípravu.

Okrem toho sa tak dajú použiť k slaným pokrmom, či už ako príloha, ale aj ako hlavný chod keď sa placky naplnia ovčím syrom a cibuľkou, alebo šalátom a kuracím mäsom. Moje deti tiež obľubujú sladkú variantu, keď sa ešte teplý chlieb potrie nutellou- veľká dobrota pre malých aj veľkých.

Suroviny:

  • 500g hl. múky
  • 1/2 čerstvého droždia alebo 1 balenie (7g) sušeného droždia
  • 1Pl soli
  • 1Pl kr. Cukru
  • 100ml kefír alebo kyslej smotany
  • 50g masla izbovej teploty
  • 1 vajíčko
  • Ca. 150ml vody

Postup

  • Z kvasníc a cukru si pripravíme kvások. Pri sušených kvasniciach zmiešame 100ml mierne teplej vody s cukrom a rozmiešame až sa kvasnice dobre rozpustia. Necháme 5min. stáť. Postup na vyrobenie kvásku z čerstvých kvasníc nájdete tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku zmiešame s kváskom, soľou, maslom, vajíčkom a smotanou a začneme miesiť. Podľa potreby ešte po malých dúškom prilievame vodu až vznikne nelepivé cesto. To miesime aspoň 10min. aby cesto dostalo správnu elasticitu.
  • Potom cesto po povrchu pomastíme olejom a necháme v prikrytej nádobe 1 hod. stáť (pri sušených kvasniciach treba skôr počítať s va 1,5hod na kysnutie) až sa objem cesta zdvojnásobí.
  • Potom cesto rozdelíme na 10 malých bochníkov a tie prikryjeme a necháme ešte krátko podkysnúť.
  • Veľkú panvicu nahrejeme (bez oleja) a medzitým si z jedného bochníka pomocou valčeka na cesto vyrobíme tenkú placku veľkú ako panvica.
  • Panvicu potrieme pierkom olejom a potom naň položíme cesto. Z oboch strán pečieme len asi 1,5min. pokiaľ cesto nezačne mať pekne zlatisú farbu. Potom otočíme.
  • Uskladňujeme nalepšie pod potravinovou fóliou alebo v uzavretej nádobe.
  • Máte deti a nič nestíhate? Pozrite si tieto konkrétne rady ako to zlepšiť

    Máte deti a nič nestíhate? Pozrite si tieto konkrétne rady ako to zlepšiť

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Valentínske srdiečka z maslového cesta

    Valentínske srdiečka z maslového cesta

    Tieto srdiečka z jednoduchého maslového cesta sú krásne krehké a ich príprava vám nezaberie veľa času. Na inšpiráciu som použila recept mojej starej mamy na mrežovník. Potrebujete: Postup:


  • Valentínska vianočka v tvare srdiečka

    Valentínska vianočka v tvare srdiečka

    Sviatok svätého valentína sa blíži a jeden z mnohých spôsobov ako hýčkať vaších drahých je aj chutným jedlom, lebo ako sa hovorí – láska ide cez žalúdok :). V najbližšie dni vám preto prinesiem zopár chutných receptov, ktoré určite zvládnete k tomuto sviatku aj vy doma pripraviť. Dnes začnem touto […]


  • Dokonale nadýchaný domáci hrnčekový chlieb

    Dokonale nadýchaný domáci hrnčekový chlieb

    Tento chlieb je mäkkučký ako perinka a rýchlo pripravený. Všetko čo k nemu potrebujete je 1/2 čerstvých kvasníc. Inšpiráciu som čerpala pri japonskom chlebe, pri ktorom sa do cesta pridáva malé množstvo odpalovaného cesta, výsledok je skutočne fantastický. Na merianie som použila šálku s 250ml. Suroviny na (odpaľované) cesto1: Suroviny […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *