Tak ako v juhoamerických krajinách nechýbajú pri stolovaní domáce placky tortilly vyrobené z kukuričnej múky, tak isto je v krajinách orientu samozrejmosťou mať doma čerstvo vyrobené placky/chlieb z pšeničnej múky.
Tento chlieb sa vyrába na horúcej panvici, či dokonca častokrát vonku na ohni, takže naňho netreba žiadnu trúbu. Môj recept som dostala od tureckej známej, ktorej placky sa chuťovo v žiadnom nepodobajú tým suchým hotovým arabským chlebom zo supermarktu. Sú mäkké a voňavé a jednoduché na prípravu.
Okrem toho sa tak dajú použiť k slaným pokrmom, či už ako príloha, ale aj ako hlavný chod keď sa placky naplnia ovčím syrom a cibuľkou, alebo šalátom a kuracím mäsom. Moje deti tiež obľubujú sladkú variantu, keď sa ešte teplý chlieb potrie nutellou- veľká dobrota pre malých aj veľkých.
Suroviny:
- 500g hl. múky
- 1/2 čerstvého droždia alebo 1 balenie (7g) sušeného droždia
- 1Pl soli
- 1Pl kr. Cukru
- 100ml kefír alebo kyslej smotany
- 50g masla izbovej teploty
- 1 vajíčko
- Ca. 150ml vody
Postup
- Z kvasníc a cukru si pripravíme kvások. Pri sušených kvasniciach zmiešame 100ml mierne teplej vody s cukrom a rozmiešame až sa kvasnice dobre rozpustia. Necháme 5min. stáť. Postup na vyrobenie kvásku z čerstvých kvasníc nájdete tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Múku zmiešame s kváskom, soľou, maslom, vajíčkom a smotanou a začneme miesiť. Podľa potreby ešte po malých dúškom prilievame vodu až vznikne nelepivé cesto. To miesime aspoň 10min. aby cesto dostalo správnu elasticitu.
- Potom cesto po povrchu pomastíme olejom a necháme v prikrytej nádobe 1 hod. stáť (pri sušených kvasniciach treba skôr počítať s va 1,5hod na kysnutie) až sa objem cesta zdvojnásobí.
- Potom cesto rozdelíme na 10 malých bochníkov a tie prikryjeme a necháme ešte krátko podkysnúť.
- Veľkú panvicu nahrejeme (bez oleja) a medzitým si z jedného bochníka pomocou valčeka na cesto vyrobíme tenkú placku veľkú ako panvica.
- Panvicu potrieme pierkom olejom a potom naň položíme cesto. Z oboch strán pečieme len asi 1,5min. pokiaľ cesto nezačne mať pekne zlatisú farbu. Potom otočíme.
- Uskladňujeme nalepšie pod potravinovou fóliou alebo v uzavretej nádobe.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke
Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]
Pingback: Prívarok z červenej šošovice na spôsob Dal - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu