Sviatočná kuracia plnená roláda s omáčkou

Túto roládu si môžete pripraviť buď z morčacích alebo kuracích pŕs. Mäso möže byť v celku ale nevadí ani keď vyskladáte roládu z viacerých rovnako hrubých plátov. Po zarolovaní a zviazaní aj tak udrží tvar.

Suroviny:

  • 1 kg morčacích alebo kuracćih pŕs
  • 1 PL kremžskej horčice
  • 1 PL kečupu
  • 1 PL grilovacieho korenia
  • soľ, čierne korenie
  • 5 plátov šunky (napr. kuracej)
  • 50g tvrdého syru (Eidam) – postrúhaný
  • 3 vajíčka uvarené na tvrdo
  • 1 cibuľa pre výpek
  • potravinový špagát
  • 250ml vody
  • 2PL zemiakového škrobu

Postup:

  • Vajíčka si necháme uvariť na tvrdo, potom ich ošúpeme a rozpolíme.
  • Mäso umyjeme a osušíme. Morčacie prsia zvyknú byť v kuse, preto ich treba len tak rozkrojiť aby sa dostal tvar väčšieho obdĺžnika (20x25cm).
  • Kuracie prsia treba rozrezať na polku a potom pláty pŕs vedľa seba tak poskladať, aby vznikol obĺžnik.
  • Mäso potrieme z vrchnej strany horčicou a kečupom po celej ploche a okoreníme soľou, čiernym korením a grilovacím korením.
  • Potom po ploche položíme šunku, postrúhany syr a do stredu dáme do jednej rady polovičky vajíčka.
  • Mäso zrolujeme aby sa vytvorila roláda a potom pomocou špagátu zviažeme mäso každé 2 cm aby neskôr pri pečení držalo tvar. Povrch mäsa osolíme.
  • Vo veľkom pekáči si nahrejeme olej a vložíme roládu ktorú z každej strany opečieme ca. 2 minúty do zlatista.
  • Keď je roláda zo všetkých strán opečená, pridáme po bokoch cibuľu pokrájanú na menšie kusy a zalejeme všetko vodou.
  • Takto pripravené mäso zakryjeme a necháme ho piecť ca. hodinu pri 160C a potom odokryté ešte asi 15 minút. Je dobre po odokrytí mäso po povrchu potrieť maslom pre lepšiu chuť.
  • Po upečení roládu vyberieme a pokrájame ju na pláty. Vypek zlejeme cez sítko do hrnca.
  • V 4 PL vody si zmiešame škrob a prilejeme do výpeku. Necháme krátko variť aby sa z vápeku stala omáčka. Túto servírujem k mäsu.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


  • Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *