Jednoduchá kalerábová polievka

Jednoduchá kalerábová polievka

Dnes vykuklo slnko a tak som sa vybrala do záhrady na výskum, čo ešte tam možno nájsť. Prekvapivo sa mi podarilo vyzbierať ešte veľa zemiakov, mrkvy a tiež pár chutných kalerábov. Rozhodla som sa ich spracovať do tejto jednoduchej ale chutnej polievky.

Suroviny:

  • 1 kuchnynská cibuľa
  • 3-4 mrkvy
  • 2-3 zemiaky
  • 2 stredne veľké kaleráby
  • 2 PL hl. múky
  • 2 PL masla + 2 PL oleja
  • 2 l vody alebo vývaru
  • soľ, čierne korenie, rasca
  • 150ml šľahačkovej smotany
  • petržlenová vňať

Postup:

  • Cibuľku pokrájame na kocky a dáme do hrnca spolu s olejom a maslom piesť pomaly do zlatista.
  • Medzitým si ošúpeme kaleráb a pokrájame ho na menšie kocky. Takisto mrkvu očistíme a pokrájame na plátky. Pridáme k cibuli a pečieme na nízskom ohni 10-15 minút.
  • Zemiaky pokrájame na kocky.
  • Keď je zelenina mäkká, tak pridáme zemiaky a posypeme všetko múkou. Potom zalejeme vývarom alebo vodou a dochutíme soľou, čiernym korením a rascou.
  • Takto pripravenú polievku necháme variť na miernom ohni 15-20 minút.
  • Na záver pridáme sladkú smotanu ako aj na jemno posekanú petržlenovú vňať.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *