Jednoduchá kalerábová polievka

Jednoduchá kalerábová polievka

Dnes vykuklo slnko a tak som sa vybrala do záhrady na výskum, čo ešte tam možno nájsť. Prekvapivo sa mi podarilo vyzbierať ešte veľa zemiakov, mrkvy a tiež pár chutných kalerábov. Rozhodla som sa ich spracovať do tejto jednoduchej ale chutnej polievky.

Suroviny:

  • 1 kuchnynská cibuľa
  • 3-4 mrkvy
  • 2-3 zemiaky
  • 2 stredne veľké kaleráby
  • 2 PL hl. múky
  • 2 PL masla + 2 PL oleja
  • 2 l vody alebo vývaru
  • soľ, čierne korenie, rasca
  • 150ml šľahačkovej smotany
  • petržlenová vňať

Postup:

  • Cibuľku pokrájame na kocky a dáme do hrnca spolu s olejom a maslom piesť pomaly do zlatista.
  • Medzitým si ošúpeme kaleráb a pokrájame ho na menšie kocky. Takisto mrkvu očistíme a pokrájame na plátky. Pridáme k cibuli a pečieme na nízskom ohni 10-15 minút.
  • Zemiaky pokrájame na kocky.
  • Keď je zelenina mäkká, tak pridáme zemiaky a posypeme všetko múkou. Potom zalejeme vývarom alebo vodou a dochutíme soľou, čiernym korením a rascou.
  • Takto pripravenú polievku necháme variť na miernom ohni 15-20 minút.
  • Na záver pridáme sladkú smotanu ako aj na jemno posekanú petržlenovú vňať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]


  • Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *