Chrumkavé cesnakové uzlíky

Chrumkavé cesnakové uzlíky

Cesnakové uzlíky si môžete bez väčšej námahy pripraviť doma. Celý dom sa vám rozvonia lahodnou cesnakovou arómou. Dôležité je, že sa cesnakové uzlíky pomažú uzlíky dvakrát- raz pred pečením a raz po upečení.

Potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc + 1Pl na kvások
  • 30g rastlinného masla
  • ca. 150ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • soľ
  • 3-4 PL roztopeného masla
  • 4 strúčiky cesnaku na pomazanie
  • 2 PL byliniek podľa chuti

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
  • Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom a miesime aspoň 10 minút až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
  • To zakryté necháme hodinu kysnúť.
  • Potom cesto rozdelíme na ca. 12 rovnakové veľkých kusov.
  • Z každého kusu vyroľujeme rukamy šulec a zatočíme ho do uzlíka.
  • Ten položíme na plech.
  • Takto pripravené prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ešte 10 minút kysnúť.
  • Medzitým si roztopené maslo zmiešame s pretlaceným cesnakovými strúčikmi a soľou.
  • Polovičkou tento zmesy potrieme uzlíky.
  • Potom ich pečieme pri 200C ca. 25 minút do zlatista
  • Na záver pečenia, hneď po vytiahnutí z trúby potrieme opäť maslovou zmesou hotové pletenky.

Recept patrí do kategórie- Pečieme slané, Pečivo

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.