Cesnakové uzlíky si môžete bez väčšej námahy pripraviť doma. Celý dom sa vám rozvonia lahodnou cesnakovou arómou. Dôležité je, že sa cesnakové uzlíky pomažú uzlíky dvakrát- raz pred pečením a raz po upečení.
Potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc + 1Pl na kvások
- 30g rastlinného masla
- ca. 150ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- soľ
- 3-4 PL roztopeného masla
- 4 strúčiky cesnaku na pomazanie
- 2 PL byliniek podľa chuti
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom a miesime aspoň 10 minút až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Potom cesto rozdelíme na ca. 12 rovnakové veľkých kusov.
- Z každého kusu vyroľujeme rukamy šulec a zatočíme ho do uzlíka.
- Ten položíme na plech.
- Takto pripravené prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ešte 10 minút kysnúť.
- Medzitým si roztopené maslo zmiešame s pretlaceným cesnakovými strúčikmi a soľou.
- Polovičkou tento zmesy potrieme uzlíky.
- Potom ich pečieme pri 200C ca. 25 minút do zlatista
- Na záver pečenia, hneď po vytiahnutí z trúby potrieme opäť maslovou zmesou hotové pletenky.
Recept patrí do kategórie- Pečieme slané, Pečivo