kelová polievka recept tradičný

Kelová polievka

Táto rýchla kelová polievka patrí k tradičným receptom aké poznáte z detstva. Na jej prípravu vám postačí zopár základnych surovín, ktoré máte bežne doma. Výsledkom je chutná a sýta polievka, čo zahreje.

Tentoraz som ju obohatila aj o krúpy. Krúpy sú výborným zdrojom vlákniny a vhodné na zahusťovanie polievok.

Suroviny:

  • 1/2 kelu
  • 1 cibuľa
  • 2 párky alebo kus údeného mäsa
  • 3 PL krúp
  • 2 PL múky
  • 1 čl sladkej papriky
  • 2 zemiaky
  • 1,5 l vody/ vývaru
  • Soľ, čierne korenie, drtená rasca

Postup:

  • Jednu malú cibuľu pokrájame nadrobno a necháme na oleji opekať do zlatista.
  • Párky pokrájame na drobno a pridáme k cibuli. Spolu opekáme.
  • Medzitým si pokrájame kel na jemné pásiky.
  • Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky.
  • Keď cibuľa dostane zlatistú farbu, tak ju poprášime hladkou múkou a pridáme sladkú červenú papriku. Krátko popražíme.
  • Zalejeme vodou (alebo vývarom) a dobre rozmiešame aby zaninkli prípadne hrudky.
  • Pridáme pokrájaný kel a zemiaky ako aj krúpy.
  • Polievku osolíme, okoreníme čiernym korením a kmínom a v otvorenom hrnci (inak by nám vyvrela kedže obsahuje múku).
  • Varíme ca 20 minút pokiaľ krúpy zmäkknú (pomleté krúpy sú po 20min. hotové, ak použijete celé krúpy tak treba predĺžiť čas varenia na 35-40 minút).
  • Kdo chce dochutí na záver trochou čili pre výraznejšiu chuť.

Tento recept patrí do kategórie – Polievky.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.