Langoše, recept od mojej starej mamy

Zdedený recept na výborné zlatisté chrumkavé langoše ako od mojej starej mamy.

Tieto sa klasicky nevaľkali ale naťahovali pomastenými rukami do požadvonej kruhovitej formy. Priznávam sa, že tejto technike sa mám ešte čo priučiť ?.

Výhoda je, že naťahovaním netreba cesto už po povrchu pomúčiť a tak sa múka v tuku nepripaľuje. Kdo si trúfa, rozhodne odporúčam vyskúšať.

Suroviny:

  • 500g hladkej múky
  • 20g čerstvého droždia
  • 1PL cukru
  • 1PL soli
  • 1PL octu
  • Teplá voda

Postup:

  • Droždie rozmrvíme do misky a posypeme kryštálovým cukrom. Lyžičkou spolu dobre premiešame a necháme oddychovať pokiaľ sa vytvorí kvások. Postup na výrobu kvásku nájdete aj tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku zmiešame so soľou, octom a kváskom a postupne pridávame teplú vodu.
  • V tomto prípade má byť cesto skôr lepivé (z nelepivého cesta sú inak tvrdé langoše).
  • Cesto miesime rukou alebo robotom aspoň 10 minút.
  • Potom honecháme prikyté pol hodinu oddychovať na teplom mieste pokiaľ nakysne.
  • Následne cesto rozdelíme na rovnako veľké bochníky, ktoré si položíme na pomúčenú pracovnú plochu.
  • Prikryté ich necháme opäť pol hodinu oddychovať.
  • V panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja (langoše by mali v oleji plávať).
  • Po polhodine oddychovania z cesta pomastenými rukamy vyťahujeme langoše veľké asi ako tanier.
  • Takto pripravené ich rovno smažíme v oleji do zlatistaz oboch strán.
  • Ja zvyknem hotový langoš ešte zvrchu trochu posoliť prípadne pomazať roztlačeným cesnakom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *