Tento pokrm má svôj pôvod v Turecku, kde sa zvykne pripravovať na grile. Jeho prípravu však možno takisto zvládnuť doma v trúbe. Výsledkom je veľmi chutný kebab, zložený z mäsa a zleniny, ktorý sa podáva v arabskom chlebe. Kdo nemá, môže použiť aj tortillu.
Prísady:
- 3-4 tenké baklažány (dôležité je aby boli relatívne tenké a mali podlhovastý tvar)
- 300g mletého mäsa (hovädzie alebo jahňacie)
- 2-3 rajčiny
- 2-3 zelené papriky alebo čili
- 2-3 cibuľe
- 3PL strúhanky
- soľ, čierne korenie, sušené čili (cesnak)
Postup:
- Baklažán umyjeme a pokrájame na ca. 2cm hrubé kusy (aj so šupkou).
- Grilovaciu alebo normálnu panvicu nahrejeme a na pár kvapkách oleja (pri grilovacej pancivi možno olej úplne vynechať) opečieme narezanou stranou baklažán ca. 3min. z každej strany až dostane hnedastú farbu.
- Potom baklažány pokladáme na tanier a pokvapkáme ich olivovým olejom ako aj dochutíme soľou, čiernym korením prípadne roztlačených strúčikom cesnaku.
- Mäso zmiešame zo strúhankou, dochutíme soľou, čiernym korením a čili a dobre premiešame.
- Pripravíme si zapekaciu nádobu. Zapekacia nádoba by mala byť zrhuba tak veľká, aby sa nej baklažán spolu s mäsom dobre vyskladali a vytvorili uzavretý kruh.
- Následne začneme vrstviť. Každý plát baklažánu dostane vedľa seba malú fašírku z mäsovej zmesy a potom nasleduje opäť baklažán. Toto opakujeme až minieme všetky prísady.
- Do stredu misky dáme rajčiny, ošúpanú cibuľku v kuse a papriky a všetko pokvapkáme olejom. Zakryjeme alobalom a necháme v trúbe pri 200C uzavreté piecť 1,5hod. a odokryté ešte ďaľších 15min.
- Servírujeme na arabskom chlebe. Naňho umiestníme pár kusov baklažánu, mäsa, papriky, rajčiny a upečenej alebo surovej cibuľky. Posypeme ešte sušeným čili a zatočíme ako wrap.