baklazanovy kebab recept hovadzie mlete

Baklažánový Kebab (Patlican kebabi)

Tento pokrm má svôj pôvod v Turecku, kde sa zvykne pripravovať na grile. Jeho prípravu však možno takisto zvládnuť doma v trúbe. Výsledkom je veľmi chutný kebab, zložený z mäsa a zleniny, ktorý sa podáva v arabskom chlebe. Kdo nemá, môže použiť aj tortillu.

Prísady:

  • 3-4 tenké baklažány (dôležité je aby boli relatívne tenké a mali podlhovastý tvar)
  • 300g mletého mäsa (hovädzie alebo jahňacie)
  • 2-3 rajčiny
  • 2-3 zelené papriky alebo čili
  • 2-3 cibuľe
  • 3PL strúhanky
  • soľ, čierne korenie, sušené čili (cesnak)

Postup:

  • Baklažán umyjeme a pokrájame na ca. 2cm hrubé kusy (aj so šupkou).
  • Grilovaciu alebo normálnu panvicu nahrejeme a na pár kvapkách oleja (pri grilovacej pancivi možno olej úplne vynechať) opečieme narezanou stranou baklažán ca. 3min. z každej strany až dostane hnedastú farbu.
  • Potom baklažány pokladáme na tanier a pokvapkáme ich olivovým olejom ako aj dochutíme soľou, čiernym korením prípadne roztlačených strúčikom cesnaku.
  • Mäso zmiešame zo strúhankou, dochutíme soľou, čiernym korením a čili a dobre premiešame.
  • Pripravíme si zapekaciu nádobu. Zapekacia nádoba by mala byť zrhuba tak veľká, aby sa nej baklažán spolu s mäsom dobre vyskladali a vytvorili uzavretý kruh.
  • Následne začneme vrstviť. Každý plát baklažánu dostane vedľa seba malú fašírku z mäsovej zmesy a potom nasleduje opäť baklažán. Toto opakujeme až minieme všetky prísady.
  • Do stredu misky dáme rajčiny, ošúpanú cibuľku v kuse a papriky a všetko pokvapkáme olejom. Zakryjeme alobalom a necháme v trúbe pri 200C uzavreté piecť 1,5hod. a odokryté ešte ďaľších 15min.
  • Servírujeme na arabskom chlebe. Naňho umiestníme pár kusov baklažánu, mäsa, papriky, rajčiny a upečenej alebo surovej cibuľky. Posypeme ešte sušeným čili a zatočíme ako wrap.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*