Tento šalát z uvarenej cvikle je veľká lahôdka. Okrem toho je to aj ideálny pokrm pre posilnenie organizmu, nakoľko je bohatý na minerály ako železo, meď, zinok, jód, horčík a vlákninu. Cvikla je tiež známy prostriedok na dotoxikáciu, nielen, že prečisťuje obličky, ale aj celkovo prečistuje krvný obeh.
Recept mám od mojej známej a je to naozaj veľká dobrota, či už ako príloha k mäsu (napr. grilovanému) alebo aj ako hlavný pokrm.
Postup:
- 500g uvarenej cvikle ošúpeme a postrúhame na hrubo. Treba dávať pozor, lebo cviklová šťava je silným farbivom, takže najlepšie použiť nerezovú misku a strúhadlo.
- 1 jablko ošúpeme a takisto postrúhame na hrubo.
- Za šálku sušených hrozienok alebo sliviek zalejeme vriacou vodou a necháme krátko postáť, potom zlejeme z vody a pridáme k cvikli.
- Za šálku orechov (vlašských alebo pekanus) posekáme na hrubo a pridáme k šalátu.
- Na marinádu použijeme 1 balenie Creme Fraiche, ktorú dochutíme soľou, čiernym korením a 1-2 rozltačenými strúčikmi cesnaku (netreba sa ho báť sem pridať, cesnak dodá celému šalátu fantastickú chuť).
- Marinádu dáme do misky a všetko spolu dobre premiešame.
- Pred servírovaním necháme 1-2 hod. stáť v chlade, aby sa spojili chute.
