Túto polievku rada pripravujem keď nemám čas stáť pri sporáku. Napríklad pri víkendovom upratovaní bytu. Zapnem varenie a už sa jej venujem až o 40min. keď ju zahustím a hotovo.
Potrebujete:
- 200 g zelenej šošovice
- 1 bobkový list 2 zrnká čierneho korenia
- 1 lyžička drvenej rasce
- 2 olúpané strúčiky cesnaku (celé)
- 1,5 l vody
- Soľ
- 200 ml mlieka (alebo šľahačky)
- 1,5 PL zemiakového škrobu
- 1 lyžica octu
- 1 lyžička cukru
Postup:
- Za veľkú šálku zelenej šošovice umyjeme pod sítkom. Kdo je svedomitý, môže nechať šošovicu postáť vo vode, potom sa skráti čas jej varenia. Ale v tomto prípade nemusí byť, zelená šošovica aj bez odstátia relatívne rýchlo zmäkkne.
- Šošovicu dáme do hrnca spolu s 1 bobkovým listom, 2 guľkami čierneko korenia, 1 čl drtenej rasce, 2 ošúpanými strúčikmi cesnaku (v celku) a 1,5 l vody.
- Prikryté necháme zovrieť a varíme do mäkka. Pri odstátej šošovici stačí ca. 20min. Pri neodstátej ca. 40min.
- Potom do hrnca prilejeme 200ml mlieka (alebo šľahačkovej smotany).
- V 5pl vody rozmiešame za 1,5Pl zem. Škrobu a vlejeme do polievky.
- Premiešame a zohrievame už len pokiaľ polievka zovrie.
- Na záver pridáme 1pl octu a 1kocku cukru.
