Začína sa sezóna tekvíc a takto pripravená polievka patrí k naším absolútnym favoritom. Jej príprava je mimoriadne jednoduchá, odporúčam vyskúšať. Ja osobne ju rada pripravujem buď z maslovej alebo hokkaido tekvice. Tentoraz vyhrala maslová tekvica.
Potrebujete:
- 1 tekvica (maslová/hokkaido)
- 1 veľká kuchynská cibuľa
- Kus čerstvého zázvoru (veľký asi ako palec na ruke)
- 4-5 ks zemiakov
- 2l vody/vývaru
- 100ml sladkej smotany (rastlinnej)
- Soľ, čierne korenie, sušené čili
Postup:
- Tekvicu umyjeme, rozkrojíme a vyberieme semiačka a kdo chce ošúpe tekvicu (oba druhy tekvice majú jedlú šupku, avšak pri hokkaido odporúčam variť aj zo šupkou, lebo táto je príliš tvrdá na šúpanie, pri maslovej ide šúpanie ľahko).
- Tekvicu pokrájame na malé kocky. Cibuľu takisto ošúpeme a pokrájame na drobno.
- V hrnci nahrejeme trochu oleja a začneme opekať cibuľu. Po 3 minútach, keď cibuľa zhnedne pridáme aj tekvicu a ďalej opekáme.
- Medzitým si očistíme zemiaky a pokrájame na kocky.
- Keď začne tekvica dostávať farbu, pridáme jemným strúhlikom postrúhaný zázvor a potom všetko zalejeme vývarom/vodou.
- Ochutíme soľou, čiernym korením a čili a necháme zovrieť. Potom stlmíme teplotu a varíme 20 minút.
- Následne rozmixujeme polievku ponorným mixérom, prilejeme sladkú smotanu a už len podľa chuti dochutíme soľou ak treba.
- Moje deti maju túto polievku mimoriadne radi s chrumkavými krutónami.