Krémovitá tekvicová polievka so zázvorom

Začína sa sezóna tekvíc a takto pripravená polievka patrí k naším absolútnym favoritom. Jej príprava je mimoriadne jednoduchá, odporúčam vyskúšať. Ja osobne ju rada pripravujem buď z maslovej alebo hokkaido tekvice. Tentoraz vyhrala maslová tekvica.

Potrebujete:

  • 1 tekvica (maslová/hokkaido)
  • 1 veľká kuchynská cibuľa
  • Kus čerstvého zázvoru (veľký asi ako palec na ruke)
  • 4-5 ks zemiakov
  • 2l vody/vývaru
  • 100ml sladkej smotany (rastlinnej)
  • Soľ, čierne korenie, sušené čili

Postup:

  • Tekvicu umyjeme, rozkrojíme a vyberieme semiačka a kdo chce ošúpe tekvicu (oba druhy tekvice majú jedlú šupku, avšak pri hokkaido odporúčam variť aj zo šupkou, lebo táto je príliš tvrdá na šúpanie, pri maslovej ide šúpanie ľahko).
  • Tekvicu pokrájame na malé kocky. Cibuľu takisto ošúpeme a pokrájame na drobno.
  • V hrnci nahrejeme trochu oleja a začneme opekať cibuľu. Po 3 minútach, keď cibuľa zhnedne pridáme aj tekvicu a ďalej opekáme.
  • Medzitým si očistíme zemiaky a pokrájame na kocky.
  • Keď začne tekvica dostávať farbu, pridáme jemným strúhlikom postrúhaný zázvor a potom všetko zalejeme vývarom/vodou.
  • Ochutíme soľou, čiernym korením a čili a necháme zovrieť. Potom stlmíme teplotu a varíme 20 minút.
  • Následne rozmixujeme polievku ponorným mixérom, prilejeme sladkú smotanu a už len podľa chuti dochutíme soľou ak treba.
  • Moje deti maju túto polievku mimoriadne radi s chrumkavými krutónami.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*