Kdo pestuje cuketu v záhradke vie, že keď jej začne sezóna tak rastú tak rýchlo, že človek ani nestíha jesť. Časť cukety rada zaváram, aby som mala z nej úžitok aj po zvyšku roka, časť sa ale snažím spracovať hneď. Tento nákyp je rýchlo hotový a je to jednoduchý recept z jedného plechu.

Potrbujete:
- 2-3 väčšie cukety
- 1 cibuľa
- 4 vajíčka
- 200g tvrdého syra
- 30g syru parmezán
- 4-5 strúčiky cesnaku
- 2 jarné cibuľky
- 1 šálka (200ml) hrubej múky
- 1/2 balenie prášku do pečiva
- soľ, čierne korenie, sušené čili, sušené oregáno, čerstvá petržlenová vňať
- 2pl masla na potretie
Postup:
- Cuketu (zelenú alebo aj žltú) pokrájame aj so šupkou na hrubo. Ak je cuketa už staršia a má v sebe semiačka, tak tieto najskôr vyberieme a potom postrúhame.
- Dáme do misky, výdatne posypeme soľou (1-2PL) a rukami dobre premiešame. Necháme stáť 15 minút aby sa cukina vypotila. Potom ju dáme do sítka a vytlačíme všetku prebytočnú tekutinu.
- Takto pripravenú cuketu dáme do misky, pridáme postrúhaný tvrdý syr a parmezán ako aj vajíčka, na jemno posekanú jarnú cibuľku, roztlačené cesnakové strúčiky a premiešame.
- Pridáme múku a prášok do pečiva. Potom dochutíme soľou (ak treba ešte nakoľko sme cukinu už na začiatku solili), čiernym korením, čili, oregánom a na jemno posekanou petržlenovou vňaťou.
- Vylejeme na vymastený vysoký plech a dáme pri 180C piecť.
- Po ca. 25 minútach vyberieme z trúby a povrch pomažeme maslom. Kdo chce môže tiež povrch ozdobiť pár kúskami na plátky pokrájanej cukety či rajčinami alebo tyminánom.
- Opäť vrátime do trúby a pečieme ešte ďaľších 15-20 minút do zlatista.