Cuketový nákyp so syrom

Kdo pestuje cuketu v záhradke vie, že keď jej začne sezóna tak rastú tak rýchlo, že človek ani nestíha jesť. Časť cukety rada zaváram, aby som mala z nej úžitok aj po zvyšku roka, časť sa ale snažím spracovať hneď. Tento nákyp je rýchlo hotový a je to jednoduchý recept z jedného plechu.

Potrbujete:

  • 2-3 väčšie cukety
  • 1 cibuľa
  • 4 vajíčka
  • 200g tvrdého syra
  • 30g syru parmezán
  • 4-5 strúčiky cesnaku
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 šálka (200ml) hrubej múky
  • 1/2 balenie prášku do pečiva
  • soľ, čierne korenie, sušené čili, sušené oregáno, čerstvá petržlenová vňať
  • 2pl masla na potretie

Postup:

  • Cuketu (zelenú alebo aj žltú) pokrájame aj so šupkou na hrubo. Ak je cuketa už staršia a má v sebe semiačka, tak tieto najskôr vyberieme a potom postrúhame.
  • Dáme do misky, výdatne posypeme soľou (1-2PL) a rukami dobre premiešame. Necháme stáť 15 minút aby sa cukina vypotila. Potom ju dáme do sítka a vytlačíme všetku prebytočnú tekutinu.
  • Takto pripravenú cuketu dáme do misky, pridáme postrúhaný tvrdý syr a parmezán ako aj vajíčka, na jemno posekanú jarnú cibuľku, roztlačené cesnakové strúčiky a premiešame.
  • Pridáme múku a prášok do pečiva. Potom dochutíme soľou (ak treba ešte nakoľko sme cukinu už na začiatku solili), čiernym korením, čili, oregánom a na jemno posekanou petržlenovou vňaťou.
  • Vylejeme na vymastený vysoký plech a dáme pri 180C piecť.
  • Po ca. 25 minútach vyberieme z trúby a povrch pomažeme maslom. Kdo chce môže tiež povrch ozdobiť pár kúskami na plátky pokrájanej cukety či rajčinami alebo tyminánom.
  • Opäť vrátime do trúby a pečieme ešte ďaľších 15-20 minút do zlatista.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *