Južanský černicový nákyp (bez váženia)

Tento tradičný recept je pôvodom z južanského mesta Savannah ma hnedoslovil nielen svojou výnimočne jednoduchou prípravou ale aj tým, že spracováva ovocie, ktoré sa už dnes tak často v koláčoch či nákypoch nespracováva. Pritom sú černice skvelým zdrojom vitamínu A a patria nielej do marmelád či sirupov.

Potrebujete:

  • 2 šálky černíc (1 šálka- 250ml)
  • 1 šálka masla
  • 1 šálka cukru (najlepšie trstinového)
  • 2 šálky mlieka
  • 2 šálky hrubej múky (alebo krupice)
  • 2 vajíčka
  • 1 čl škorice
  • 1čl prášku do pečiva
  • Štipka soli

Postup:

  • Tortovú formu si vyložíme papierom na pečenie (priemer formy 24cm).
  • Na spodok formy dáme zopár kúskov masla a rovnomerne rozložíme ovocie. To posypeme 1/2 cukru a škoricou (p.obrázok).
  • Zvyšné maslo si necháme roztopiť.
  • Do misky dáme roztopené maslo, mlieko, zvyšný cukor, žĺtka, prášok do pečiva, múku a soľ a premiešame metličkou. Bielka vyšľaháme do snehu a pomaly primiešame k cestu.
  • Cesto nalejeme opatrne na ovocie. Formou už nehýbeme aby všetko ostalo na svojom mieste.
  • Pečieme v predhriatej rúre pri 180°C ca. 35 minút pokiaľ vrch nákypu dostane zlatistú farbu.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*