Bulgurový šalát

Tento šalát je výborný či už ako hlavný pokrm alebo ako príloha ku grilovanému mäsu. Na jeho prípravu sa používa buď stredne hrubý či jemný bulgur alebo sa môže nahradiť aj jemným couscousom.

Postup:

  • Za šálku bulguru premyjeme vodou, dáme do hrnca a zalejeme 1,5 šálkami vody a 1/2 šálky rajčinovej šťavy.
  • Osolíme, okoreníme čierným korením a sušeným čili a necháme zakryté na najnižšom ohni 15min. variť. Potom oheň vypneme a necháme ešte 5-10min. oddychovať. Bulgur necháme kompletne vychladnúť.
  • Medzitým 1-2 rajčiny zbavíme jadierok a dužinu pokrájame na drobno. Takisto na drobno pokrájame červenú papriku kápiu, hlávkový šalát, jarnú cibuľku a červenú kapustu postrúhame na jemno. Takisto môžeme na jemno postrúhať 1 mrkvu.
  • K zelenine pridáme bulgur a za hrsť petržlenovej vňate. Všetko osolíme a výdatne polejeme kvalitným olejom (ca. 5PL) ako aj 2PL balsamikom (ja používam balsamiko z granátového jabĺčka).
  • Všetko dobre spolu premiešame a necháme aspoň hodinu stáť v chlade, aby sa spojili chute.

Kdo chce použiť couscous, ten sa pripravuje bez varenia. 1 šálku couscousu bez umytia dáme do misky, zalejeme 2 šálkami vriacej vody, pridáme soľ, premiešame a zakryjeme pokrievkou. Nechať 15-20 min. nabopnať. Potom postupovať ako v hornom recepte.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*