Túto klasiku slovenskej kuchyne mám z detstva v pamäti v spojitosti s veľmi sladkou bielkovou plnkou, ktorú pripravovala moja mama. Musím priznať, že ako dieťa mi veľmi chutila ale na starobu mám šišky radšej s domácou marmeládou. Tento rok som vyrábala s mamou malinový džem a tá kombinácia so šiškou je neskutočná.
Suroviny:
- 500g hladkej múky
- 4 PL kr. Cukru
- 20g čerstvého droždia
- ca. 160ml acidofilného mlieka
- 50g rozpusteného masla
- 20g vanilkového cukru
- štipka soli
- Marmeláda podľa chuti (ja som použila malinovú)
Postup:
- Do misky si nadrolíme kvasnice a posypeme ich cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a potom necháme stáť 10 minút, až sa vytvorí kvások a kvasnice dostanú tekutú konzistenciu.
- Múku zmiešame so soľou a maslom a postupne pridáme kvások a acidofilné mlieko. Miesime aspoň 10 minút pokiaľ vznikne vláčne, elastické cesto.
- Potom cesto zakryjeme najlepšie mokrou utierkou a necháme hodinu v teple kysnúť.
- Po vykysnutí cesto rozgúľame na 1cm hrúbku a pomocou pohára vykrojíme kruhy. Do stredu každého kruhu vytvoríme jamku.
- Následne v horúcom oleji pomaly pražíme z oboch strán do zlatista.
- Ešte horúce šišky jednou stranou namáčame do vanilkového cukru, ktorý sme si dali do misky.
- Na záver jamku naplníme marmeládou.
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
229 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
-
Veľkonočná zľava na zápisník receptov
Veľká noc je už doslova za dverami a preto chcem sa s vami ako prípravu na tento čas podeliť hneď o 2 veci. Veľkonočné recepty Jednak som vypracovala väčšie množstvo receptov k veľkonočným sviatkom. Mnohé z týchto receptov sú tradičné recepty na pochúťky, ktoré nechýbajú v kuchyniach niektorých krajov slovenska, […]
-
10 veľkonočných receptov
Blíži sa veľká noc a rada by som vám ponúkla výber 10 chutných receptov ako inšpiráciu na blížiace sa veľkonočné pečenie. U nás doma prevážajú hlavne kysnuté recepty ale samozrejme ani linecké drobné pečivko či zákusky nemajú chýbať. Hlavnou znakom jarného pečenia je rýchla príprava a svieža chuť a tak […]
-
Štrúdové cesto na slano – Börek rolky s hovädzím mäsom
Štrúdlové cesto, alebo Filo cesto nemusí byť pripravené len na sladko, ako to väčšinou poznáme. Hodí sa skvelo aj na prípravu chutným slaných pokrmov. Jednými z takých sú tieto chutné rolky plnené hovädzím mäsom a zemiakmi, ktoré určite zachutia vašej rodine. Výborný pokrm z jedného plechu.
-
Veľkonočná hrudka
Ak pochádzate z východneho Slovenska tak je veľkonočná hrudka určite neodmyslitelnou dobrotou na veľkonočnom stole. Čím je veľkonočná hrudka výnimočná? Tento syr vyrobený z mlieka a vajíčok je veľmi ľahko obmienateľný, od klasickej podoby, až po verziu so šunkou, či pažítkou alebo varenou mrkvou či inou zeleninou. Veľkonočná hrudka môže […]