Kysnuté šišky

Túto klasiku slovenskej kuchyne mám z detstva v pamäti v spojitosti s veľmi sladkou bielkovou plnkou, ktorú pripravovala moja mama. Musím priznať, že ako dieťa mi veľmi chutila ale na starobu mám šišky radšej s priemerne sladkou marmeládou ?.

Recept na základné cesto:

  • 500g hladkej múky
  • Štipka soli
  • 4 PL kr. Cukru
  • 20g čerstvého droždia
  • ca. 160ml teplého mlieka
  • 50g rozpusteného masla
  • 20g práškového cukru
  • Marmeláda podľa chuti (ja som použila jahodovú)

Postup:

  • Mlieko nahrejeme (malo by byť teplé ale nie horúce), pridáme rozdrobené droždie a cukor, dobre premiešame a prikryté necháme stáť 10 minút pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Múku zmiešame so soľou a maslom a postupne pridáme kvások. Miesime aspoň 10 minút pokiaľ vznikne vláčne, elastické cesto.
  • Potom cesto zakryjeme najlepšie mokrou utierkou a necháme hodinu v teple kysnúť.
  • Potom cesto rozgúľame na 1cm hrúbku a pomocou pohára vykrojíme kruhy. Do stredu každého kruhu vytvoríme jamku.
  • Následne v horúcom oleji pomaly pražíme z oboch strán do zlatista.
  • Ešte horúce šišky jednou stranou do práškového cukru, ktorý sme si dali do misky.
  • Na záver jamku naplníme marmeládou.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *