Túto klasiku slovenskej kuchyne mám z detstva v pamäti v spojitosti s veľmi sladkou bielkovou plnkou, ktorú pripravovala moja mama. Musím priznať, že ako dieťa mi veľmi chutila ale na starobu mám šišky radšej s priemerne sladkou marmeládou ?.
Recept na základné cesto:
- 500g hladkej múky
- Štipka soli
- 4 PL kr. Cukru
- 20g čerstvého droždia
- ca. 160ml teplého mlieka
- 50g rozpusteného masla
- 20g práškového cukru
- Marmeláda podľa chuti (ja som použila jahodovú)
Postup:
- Mlieko nahrejeme (malo by byť teplé ale nie horúce), pridáme rozdrobené droždie a cukor, dobre premiešame a prikryté necháme stáť 10 minút pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku zmiešame so soľou a maslom a postupne pridáme kvások. Miesime aspoň 10 minút pokiaľ vznikne vláčne, elastické cesto.
- Potom cesto zakryjeme najlepšie mokrou utierkou a necháme hodinu v teple kysnúť.
- Potom cesto rozgúľame na 1cm hrúbku a pomocou pohára vykrojíme kruhy. Do stredu každého kruhu vytvoríme jamku.
- Následne v horúcom oleji pomaly pražíme z oboch strán do zlatista.
- Ešte horúce šišky jednou stranou do práškového cukru, ktorý sme si dali do misky.
- Na záver jamku naplníme marmeládou.