Kysnuté šišky s acidofilným mliekom

Túto klasiku slovenskej kuchyne mám z detstva v pamäti v spojitosti s veľmi sladkou bielkovou plnkou, ktorú pripravovala moja mama. Musím priznať, že ako dieťa mi veľmi chutila ale na starobu mám šišky radšej s domácou marmeládou. Tento rok som vyrábala s mamou malinový džem a tá kombinácia so šiškou je neskutočná.

Suroviny:

  • 500g hladkej múky
  • 4 PL kr. Cukru
  • 20g čerstvého droždia
  • ca. 160ml acidofilného mlieka
  • 50g rozpusteného masla
  • 20g vanilkového cukru
  • štipka soli
  • Marmeláda podľa chuti (ja som použila malinovú)

Postup:

  • Do misky si nadrolíme kvasnice a posypeme ich cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a potom necháme stáť 10 minút, až sa vytvorí kvások a kvasnice dostanú tekutú konzistenciu.
  • Múku zmiešame so soľou a maslom a postupne pridáme kvások a acidofilné mlieko. Miesime aspoň 10 minút pokiaľ vznikne vláčne, elastické cesto.
  • Potom cesto zakryjeme najlepšie mokrou utierkou a necháme hodinu v teple kysnúť.
  • Po vykysnutí cesto rozgúľame na 1cm hrúbku a pomocou pohára vykrojíme kruhy. Do stredu každého kruhu vytvoríme jamku.
  • Následne v horúcom oleji pomaly pražíme z oboch strán do zlatista.
  • Ešte horúce šišky jednou stranou namáčame do vanilkového cukru, ktorý sme si dali do misky.
  • Na záver jamku naplníme marmeládou.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Šošovicový šalát

    Šošovicový šalát

    Tento šalát je chutnou prílohou, ktorá aj zasýti. Jeho príprava je nenáročná. Podobne ako pri cestovinových šalátoch a tu odporúčam uvariť šošovicu al dente, teda nie úplne do mäkka, aby sa počas miešania nerozmágala.


  • Kokosový koláč s jahodami

    Kokosový koláč s jahodami

    Už ste niekedy vyskúšali kombináciu jahôd a kokosu? Podľa mňa sa tieto 2 suroviny skvelo k sebe hodia a chuťovo dopĺňajú. Tak aj v tomto koláči, ktorý spája intenzívnu chuť kokosu so sviežou chuťou jahôd.


  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*