Tento recept mám od svokry. Je to jej klasika pre nečakanú návštevu. Príprava trvá ca. 30 minút a výsledkom sú krásne nadýchané žemličky. Namiesto cottage cheese možno tiež použiť rovnaké množstvo syru feta, výsledok je rovnako výborný. A kdo chce, môže základný recept obmeniť a pridať tiež na drobno pokrájané olivy či sušené rajčiny, výsledok je vždy výborný.
Postup:
- 5 vajíčok + 1 vajíčko na potretie
- 300g cottage cheese
- 300g hl. Múky
- 3pl oleja
- 50g masla izbovej teploty
- ca. 5pl na drobno posekanej petržlenovej vňati
- 1pl soli
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1čl sušeného čili
- Sézam/kmín na posypanie
Postup:
- Trúbu si prehrejeme na 200°C.
- Vajíčka dáme do vysokej misky, pridáme soľ a dobre roztrepeme.
- Pridáme cottage cheese, maslo, olej, prášok do pečiva, čili, petržlen a múku. Miešame a vymiesime hladké, mierne lepivé cesto.
- Plech si vyložíme papierom na pečenie. Naberačku na zmrzlinu alebo na ryžu si vymastíme a potou ňou odoberáme cesto a kôpky kladieme s odstupom na plech.
- Zvyšné vajíčko roztrepeme vidličkou a pomocou pierka ním potrieme žemličky. Povrch posypeme sézamom/kmínom.
- Žemličky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20-25 minút do zlatista. Keď budú hotové spoznáte tiež na neuveritelne lákavej vôni, ktorá sa šíri po celej kuchyni.