Rýchle cottage cheese žemličky

Tento recept mám od svokry. Je to jej klasika pre nečakanú návštevu. Príprava trvá ca. 30 minút a výsledkom sú krásne nadýchané žemličky. Namiesto cottage cheese možno tiež použiť rovnaké množstvo syru feta, výsledok je rovnako výborný. A kdo chce, môže základný recept obmeniť a pridať tiež na drobno pokrájané olivy či sušené rajčiny, výsledok je vždy výborný.

Postup:

  • 5 vajíčok + 1 vajíčko na potretie
  • 300g cottage cheese
  • 300g hl. Múky
  • 3pl oleja
  • 50g masla izbovej teploty
  • ca. 5pl na drobno posekanej petržlenovej vňati
  • 1pl soli
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1čl sušeného čili
  • Sézam/kmín na posypanie

Postup:

  • Trúbu si prehrejeme na 200°C.
  • Vajíčka dáme do vysokej misky, pridáme soľ a dobre roztrepeme.
  • Pridáme cottage cheese, maslo, olej, prášok do pečiva, čili, petržlen a múku. Miešame a vymiesime hladké, mierne lepivé cesto.
  • Plech si vyložíme papierom na pečenie. Naberačku na zmrzlinu alebo na ryžu si vymastíme a potou ňou odoberáme cesto a kôpky kladieme s odstupom na plech.
  • Zvyšné vajíčko roztrepeme vidličkou a pomocou pierka ním potrieme žemličky. Povrch posypeme sézamom/kmínom.
  • Žemličky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20-25 minút do zlatista. Keď budú hotové spoznáte tiež na neuveritelne lákavej vôni, ktorá sa šíri po celej kuchyni.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*