Ako dieťa som viackrát jedla boršč od naších ruských známych a na tú chuť nikdy nezabudnem. Tejto polievky som sa nevedela dojesť. Žiaľ receptov na boršč je veľa ako hviez na nebi a celé roky skúšania mi nepriniesli ten boršč, ako som ho mala uložený v pamäti. Až prednedávnom som ochutnala opäť boršč mojej ruskej známej a hneď som vedela, v čom sú tie recepty odlišné. Jednak vo väčšine receptov dominuje sladkastá chuť, ktorá je dodaná rajčinovou pastou. Ten ‘originál’ je viac kyslastý len s jemne sladkou príchuťou. Okrem toho dominuje v ‘originál’ chuť kôpru a iných byliniek. Dúfam, že moja verzia dokáže ulahodiť aj tým, ktorí už pravý ruský boršč vyskúšali.
Potrebujete:
- 250g hov. mäsa v kuse
- bobkový list, soľ, čierne korenie celé, 1 cibuľa, 1 pór – na vývar
- 1/2 zeler
- 3ks mrkvy
- 2-3 rajčiny
- 1 paprika
- 3 zemiaky
- 1/4 bielej kapusty
- 3-4 zavárané cvikli
- 1PL rajčinovej šťavy
- šťava zo zaváraných uhoriek (najlepšie naložených v kôpri)- ja som dala asi za 1 malú šálku
- bylinky – 2-3 PL posekaného kôpru, 1čl posekanej bazalky, tyminánu a oregána
- 1PL masla
Postup:
- Hovädzie mäso pokrájame na kocky a dáme do veľkého hrnca (najlepšie tlakového) spolu s cibuľou, pórom, bobkovým listom, soľou a čiernym korením. Zalejem 2l vody a necháme 2 hodiny variť.
- Medzitým pokrájame alebo posekáme na drobno mrkvu, zemiaky a zeler. Po 2 hodinách varenia pridáme k mäsu zeleninu a varíme ďaľších 20 minút.
- Rajčiny ošúpeme. Spolu s paprikami pokrájame na drobno. Bielu kapustu postrúhame na jemné pásy. Takisto cviklu pokrájame na drobno.
- Na oleji a troche masla opečieme 1 cibuľu pokrájanú na drobno. Pridáme zeleninu a za miešania 5-10minút dusíme. Pridáme rajčinový pretlak a miešame až sa začne prilepovať na spodok panvice.
- Potom zeleninovú zmes pridáme k polievke a varíme ďaľších 20 minút.
- Na záver dochucujeme polievku vodou zo zaváraných uhoriek a na jemno posekanými bylinkami- najmä kôpor by nemal chýbať. Výsledkom by mala byť jemne sladko-kyslá hustá polievka.