Ruský Boršč

Ako dieťa som viackrát jedla boršč od naších ruských známych a na tú chuť nikdy nezabudnem. Tejto polievky som sa nevedela dojesť. Žiaľ receptov na boršč je veľa ako hviez na nebi a celé roky skúšania mi nepriniesli ten boršč, ako som ho mala uložený v pamäti. Až prednedávnom som ochutnala opäť boršč mojej ruskej známej a hneď som vedela, v čom sú tie recepty odlišné. Jednak vo väčšine receptov dominuje sladkastá chuť, ktorá je dodaná rajčinovou pastou. Ten ‘originál’ je viac kyslastý len s jemne sladkou príchuťou. Okrem toho dominuje v ‘originál’ chuť kôpru a iných byliniek. Dúfam, že moja verzia dokáže ulahodiť aj tým, ktorí už pravý ruský boršč vyskúšali.

Potrebujete:

  • 250g hov. mäsa v kuse
  • bobkový list, soľ, čierne korenie celé, 1 cibuľa, 1 pór – na vývar
  • 1/2 zeler
  • 3ks mrkvy
  • 2-3 rajčiny
  • 1 paprika
  • 3 zemiaky
  • 1/4 bielej kapusty
  • 3-4 zavárané cvikli
  • 1PL rajčinovej šťavy
  • šťava zo zaváraných uhoriek (najlepšie naložených v kôpri)- ja som dala asi za 1 malú šálku
  • bylinky – 2-3 PL posekaného kôpru, 1čl posekanej bazalky, tyminánu a oregána
  • 1PL masla

Postup:

  • Hovädzie mäso pokrájame na kocky a dáme do veľkého hrnca (najlepšie tlakového) spolu s cibuľou, pórom, bobkovým listom, soľou a čiernym korením. Zalejem 2l vody a necháme 2 hodiny variť.
  • Medzitým pokrájame alebo posekáme na drobno mrkvu, zemiaky a zeler. Po 2 hodinách varenia pridáme k mäsu zeleninu a varíme ďaľších 20 minút.
  • Rajčiny ošúpeme. Spolu s paprikami pokrájame na drobno. Bielu kapustu postrúhame na jemné pásy. Takisto cviklu pokrájame na drobno.
  • Na oleji a troche masla opečieme 1 cibuľu pokrájanú na drobno. Pridáme zeleninu a za miešania 5-10minút dusíme. Pridáme rajčinový pretlak a miešame až sa začne prilepovať na spodok panvice.
  • Potom zeleninovú zmes pridáme k polievke a varíme ďaľších 20 minút.
  • Na záver dochucujeme polievku vodou zo zaváraných uhoriek a na jemno posekanými bylinkami- najmä kôpor by nemal chýbať. Výsledkom by mala byť jemne sladko-kyslá hustá polievka.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*