Mliečná ryža

Mliečnú ryžu si možno pripraviť ako dezert alebo aj ako hlavný pokrm. Túto pochúťku možno servírovať s čertvým ovocím, kompótom, či roztopeným maslom a škoricou, vždy chutí výborne.

Na rozdiel od normálnej ryže sa používa ryža podobná rizotovej ryži a tá má zopár rozdielov od klasickej ryži:

 

  • Pri mliečnej ryži sa používa špeciálna ryža, ktorá ma väčšie a plnšie zrniečka
  • Ryža sa nesmie pred použitím umyť, škrob je v tomto pokrme žiadaný
  • Namiesto vody sa varí ryža v mlieku
  • Čas varenia je tiež iný, zatiaľ čo normálna (guľatá)  ryža potrebuje 20min, mliečná ryža ca 35-40min.
  • Na mliečnú ryžu je pomer tekutiny k ryži 5:1, pri normálnej ryži 2:1 ( napr. 2 šálky vody na 1 šálku ryže)

Potrebujete:

  • 1 šálka ryže, okrúhlej (na mliečnú ryžu)
  • 5 šálok mlieka
  • 4PL kr. Cukru
  • Štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • 2Pl masla
  • Kompót/oriešky a rotopené maslo na servírovanie

Postup:

  • Ryžu (neumytú) zalejeme 5-násobným množstvom mlieka, pridáme cukor, vanilkový cukor a soľ a necháme zovrieť.
  • Potom nezakrytú necháme variť na najnižšom ohni 35-40min. Každých 10 minút premiešame. Po pol hodine by mala byť ryža mäkká, ale ešte plávať v troche tekutiny.
  • Ak je mlieka málo, treba ešte trochu priliať. Na záver pridáme tiez za 2Pl masla, ktoré vmiešame do ryži.
  • Na záver dáme ryžu do servírovacích misiek, necháme vychladnúť a ozdobíme podľa chuti.  

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *