Mliečnú ryžu si možno pripraviť ako dezert alebo aj ako hlavný pokrm. Túto pochúťku možno servírovať s čertvým ovocím, kompótom, či roztopeným maslom a škoricou, vždy chutí výborne.
Na rozdiel od normálnej ryže sa používa ryža podobná rizotovej ryži a tá má zopár rozdielov od klasickej ryži:
- Pri mliečnej ryži sa používa špeciálna ryža, ktorá ma väčšie a plnšie zrniečka
- Ryža sa nesmie pred použitím umyť, škrob je v tomto pokrme žiadaný
- Namiesto vody sa varí ryža v mlieku
- Čas varenia je tiež iný, zatiaľ čo normálna (guľatá) ryža potrebuje 20min, mliečná ryža ca 35-40min.
- Na mliečnú ryžu je pomer tekutiny k ryži 5:1, pri normálnej ryži 2:1 ( napr. 2 šálky vody na 1 šálku ryže)
Potrebujete:
- 1 šálka ryže, okrúhlej (na mliečnú ryžu)
- 5 šálok mlieka
- 4PL kr. Cukru
- Štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- 2Pl masla
- Kompót/oriešky a rotopené maslo na servírovanie
Postup:
- Ryžu (neumytú) zalejeme 5-násobným množstvom mlieka, pridáme cukor, vanilkový cukor a soľ a necháme zovrieť.
- Potom nezakrytú necháme variť na najnižšom ohni 35-40min. Každých 10 minút premiešame. Po pol hodine by mala byť ryža mäkká, ale ešte plávať v troche tekutiny.
- Ak je mlieka málo, treba ešte trochu priliať. Na záver pridáme tiez za 2Pl masla, ktoré vmiešame do ryži.
- Na záver dáme ryžu do servírovacích misiek, necháme vychladnúť a ozdobíme podľa chuti.
