Túto polievka pripravuje moja svokra. Používa na jej prípravu celý špenát, vrátane stoniek. Mne veľmi chutí, ma vďaka špenátu výraznú chuť a arómu. Výborna polievka na prehriatie celého tela.
Potrebujete:
- 1 šálka zelenej šošovice
- 1/2 šálky krúp
- Malý zväzok špenátu
- 1pl paprikového pyré
- 2l vody / vývaru
- Soľ, čierne korenie, kmín, bobkový list, čili
Postup:
- Zelenú šošovicu (za 1 šálku) umyjeme pod tečúcou vodou.
- V hrnci nahrejeme za 2Pl oleja, pridáme 1Pl paprikového pyré (alebo paprikového korenia) a krátko popražíme.
- Zalejeme vodou/vývarom, pridáme šošovicu, soľ, kmín, bobkový list a za hrsť krúp a necháme 15 minút variť.
- Medzitým špenát dobre umyjeme. Stonky oddelíme od listov a listy pokrájame na menšie kusy.
- Potom pridáme stonky špenátu do polievky a varíme ďaľších 10-15 minút. Na záver pridáme špenátové listy a hneď odoberieme z ohňa.
- Ja osobne jem túto polievku mierne pikatnú, preto pridávam do nej tiež sušené čili. Samozrejme mozno toto vynechať.