Kdo hľadá chutnú prílohu k mäsu, napríklad steaku, či k rybe (losos), tomu zachutí táto Fracúzska dobrota, ktorá sa medzičasom etablovala vo väčšine európskych krajín . Jeho pôvod siaha do 18. storočia do regiónu Dauphiné. Gratin sa pripravuje z tenko nakrájaných surových zemiakov, ktoré sa vrstvia a zapekajú v krémovitej omáčke.
Potrebujete:
- 750g zemiakov
- 100ml vývaru (hovädzieho)
- 250ml šľahačkovej smotany
- 50g parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 bobkový list
- soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
- (Tvrdý syr na zapečenie – možno vynechať)
- maslo na vymazanie nádovy na zapekanie
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, umyjeme a pokrájame na tenké, rovnako hrubé, plátky. Snažíme sa dosiahnúť čo možno najtenšie plátky.
- Nádobu na zapekanie vymažeme maslom. Potom umiestíme do nádoby zemiaky.
- Na zálievku si zmiešame vývar, smotanu a parmezán a dochutíme soľou, muškátovým orieškom a čiernym korením. Zmes nalejeme na zemiaky a zemiaky premiešame a potom ich zarovnáme tak, aby vytvorili kompaktnú plochu.
- Na zemiaky položíme bobkový list a jeden cesnakový strúčik v šupke. Potom všetko prikryjeme alobalom a v trúbe necháme pri 200C ca. 45 minúť piecť.
- Následne odstránime alobal, cesnak a bobkový list a ešte necháme 5-10 minút dopiecť do zlatista. Kdo chce môže na vrch zemiakov dať aj zapekať tvrdý druh syra, možno ho však aj vynechať.
- Keď gratin mierne vychladne, tak dostanem kompatnú konzistenciu a možno ho pekne krájať na štvorce a tak servírovať.