Tento recept má svôj pôvod v Turecku. Tam sa servíruje buď v bezmäsitej verzii, alebo ako v tomto recepte s hovädzím mäsom. Chutný ľahký pokrm.
Potrebujete:
- 500g zelených fazuliek
- 1 veľká cibula
- 2 rajčiny – ošúpané a zbavené jadierok
- 250g hovädzieho mletého mäsa
- 1 cesnakový strúčik
- soľ, čierne korenie, kmín, sušené čili
- 2PL citrónovej šťavy
- 50ml rajčinovej šťavy
- 50ml vody
- 4-5PL olivový olej
Postup:
- Fazuľky umyjeme, očistíme ich a odrežeme stonky. Potom ostrým nožom pokrájame na tenké pásy, ktoré vložíme do misky.
- Pripravíme marinádu. Na to polejeme fazuľky olejom, citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme čiernym korením, kmínom a čili. Na záver pridáme rotlačený cesnakový strúčik. Všetko dobre premiešame a necháme krátko marinovať.
- V hrnci opražíme na oleji na jemno pokrájanú cibuľku. Pridáme hovädzie mleté mäso a opekáme ho zo všetkých strán, až sa mäsu zatiahnú póry.
- Pridáme rajčiny, ktoré sme ošúpali a zbavili jadierok a pokrájali na drobno. Krátko spolu opečieme. Potom pridáme marinované fazuľky.
- Zalejeme rajčinovou šťavou a vodou a prikryté necháme na miernom ohni variť 20-30min. do mäkka. Čas varenia závisí od toho, aké veľké kusy fazuľky spracovávame.
- Servírujeme s ryžou.
Môj tip – Intenzívnejšiu chuť dostanú fazuľky keď sa pripravia už deň vopred a nechajú v oleji stáť cez noc v chlade a až na ďaľší deň uvaria.