Zelené fazuľky na olivovom oleji

Tento recept má svôj pôvod v Turecku. Tam sa servíruje buď v bezmäsitej verzii, alebo ako v tomto recepte s hovädzím mäsom. Chutný ľahký pokrm.

Potrebujete:

  • 500g zelených fazuliek
  • 1 veľká cibula
  • 2 rajčiny – ošúpané a zbavené jadierok
  • 250g hovädzieho mletého mäsa
  • 1 cesnakový strúčik
  • soľ, čierne korenie, kmín, sušené čili
  • 2PL citrónovej šťavy
  • 50ml rajčinovej šťavy
  • 50ml vody
  • 4-5PL olivový olej

Postup:

  • Fazuľky umyjeme, očistíme ich a odrežeme stonky. Potom ostrým nožom pokrájame na tenké pásy, ktoré vložíme do misky.
  • Pripravíme marinádu. Na to polejeme fazuľky olejom, citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme čiernym korením, kmínom a čili. Na záver pridáme rotlačený cesnakový strúčik. Všetko dobre premiešame a necháme krátko marinovať.
  • V hrnci opražíme na oleji na jemno pokrájanú cibuľku. Pridáme hovädzie mleté mäso a opekáme ho zo všetkých strán, až sa mäsu zatiahnú póry.
  • Pridáme rajčiny, ktoré sme ošúpali a zbavili jadierok a pokrájali na drobno. Krátko spolu opečieme. Potom pridáme marinované fazuľky.
  • Zalejeme rajčinovou šťavou a vodou a prikryté necháme na miernom ohni variť 20-30min. do mäkka. Čas varenia závisí od toho, aké veľké kusy fazuľky spracovávame.
  • Servírujeme s ryžou.

Môj tip – Intenzívnejšiu chuť dostanú fazuľky keď sa pripravia už deň vopred a nechajú v oleji stáť cez noc v chlade a až na ďaľší deň uvaria.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*