Tento nákyp je pre mňa absolútna detská klasika. Dá sa obmieňať s rôznym ovocím– s jablkamy, hruškamy, malinamy, jahodamy.. či pripraviť bez ovocia a poliať omáčkou podľa chuti. Tento recept ponúka rôzne varinaty tohto pokrmu – či už z uvarenej alebo surovej ryže, takisto s ovocím ako aj variant bez ovocia.
Potrebujete:
- 500ml mlieka
- 100ml sladkej smotany
- 200g ryže (bez oplachovania, škrob je v tomto prípade žiadaný)- najlepšie použiť ryzotovú ryžu
- 3-4PL kr.cukru
- 1 vanilkový cukor
- 50g masla
- 1 PL kukuričného škrobu
- 2 vajíčka
- 100g sekaných mandlí (možno vynechať)
- zavárané ovocie (možno vynechať)
- mletá škorica (možno vynechať)
Variant zo surovej ryže (bez ovocia):
- Ryžu zalejeme mliekom a smotanou, pridáme kryštálový cukor a štipku soli a necháme zovrieť. Potom na miernom ohni prikryté varíme 20 min. do zmäknutia ryže.
- Ešte do horúcej ryže pridáme na malé kúsky pokrájané maslo a lyžicu škrobu, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
- Potom ryžu zmiešame so žĺtkami, škrobom a vanilkovým cukrom. Bielka vyšľaháme do penista a pomalými pohybmi primiešame k ryži.
- Formu na zapekanie vymastíme a vlejeme do nej ryžu. Povrch posypeme mandlami a na mandle položíme ešte zopár kúskov masla
- Nákyp necháme piecť pri 170° do zlatista (ca 30min.).
- Na omáčku som zohriala brusinkový kompót, osladila podľa potreby a zahustila 2 PL škrobu rozmiešanom v troche vody.
Variant z uvarenej ryže:
- Na túto verziu potrebujeme zvyšky ryže (ca. 2 šálky) .
- 100ml šĺahačkovej smotany a 100mlieka dáme do hrnca spolu s 50g masla a necháme nahrievať až sa maslo roztopí. Potom necháme všetko vychladnúť.
- Žĺtka oddelíme do bielkou. Žĺtka vyšľaháme s kr. cukrom do penista. Pridáme vychladnutú šľahačkovú zmes a premiešame.
- Potom pridáme ryžu ako aj vanilkový cukor a škrob, premiešame. Bielka vyšľaháme do penista a pomalými pohybmi primiešame k ryži.
- Formu na zapekanie vymastíme a vlejeme do nej ryžu. Povrch posypeme mandlami a na mandle položíme ešte zopár kúskov masla
- Nákyp necháme piecť pri 170° do zlatista (ca 30min.).
Variant s ovocím

- Podľa hore uvedeného receptu si pripravíme ryžu (či už zo surovej alebo uvarenej ryže).
- Zavárané ovocie zlejeme zo šťavy a ovocie porkájame na kocky. Kdo chce môže tiež pridať sušené ovocie (hrozienka). Kdo chce môže ovocie posypať škoricou, napríklad zavárané broskyne chutia fantasticky so škoricou.
- Polovicu ryžovej zmesi nalejeme do pomastenej nádoby na zapekanie, rovnomerne rozložíme ovocie. Na vrch nalejeme zvyšok ryžovej zmesi a povrch posypeme mandlami.
- Nákyp necháme piecť pri 170° do zlatista (ca 30min.).
Nákyp s ovocím je šťavnatejší a aromatickejší ako bez ovocia. Variant bez ovocia zas chuťovo pripomína mliečnú ryžu.