Jednoduchý ryžový nákyp

Tento nákyp je pre mňa absolútna detská klasika. Dá sa obmieňať s rôznym ovocím– s jablkamy, hruškamy, malinamy, jahodamy.. či pripraviť bez ovocia a poliať omáčkou podľa chuti. Tento recept ponúka rôzne varinaty tohto pokrmu – či už z uvarenej alebo surovej ryže, takisto s ovocím ako aj variant bez ovocia.

Potrebujete:

  • 500ml mlieka
  • 100ml sladkej smotany
  • 200g ryže (bez oplachovania, škrob je v tomto prípade žiadaný)- najlepšie použiť ryzotovú ryžu
  • 3-4PL kr.cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 50g masla
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 2 vajíčka
  • 100g sekaných mandlí (možno vynechať)
  • zavárané ovocie (možno vynechať)
  • mletá škorica (možno vynechať)

Variant zo surovej ryže (bez ovocia):

  • Ryžu zalejeme mliekom a smotanou, pridáme kryštálový cukor a štipku soli a necháme zovrieť. Potom na miernom ohni prikryté varíme 20 min. do zmäknutia ryže.
  • Ešte do horúcej ryže pridáme na malé kúsky pokrájané maslo a lyžicu škrobu, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
  • Potom ryžu zmiešame so žĺtkami, škrobom a vanilkovým cukrom. Bielka vyšľaháme do penista a pomalými pohybmi primiešame k ryži.
  • Formu na zapekanie vymastíme a vlejeme do nej ryžu. Povrch posypeme mandlami a na mandle položíme ešte zopár kúskov masla
  • Nákyp necháme piecť pri 170° do zlatista (ca 30min.).
  • Na omáčku som zohriala brusinkový kompót, osladila podľa potreby a zahustila 2 PL škrobu rozmiešanom v troche vody.

Variant z uvarenej ryže:

  • Na túto verziu potrebujeme zvyšky ryže (ca. 2 šálky) .
  • 100ml šĺahačkovej smotany a 100mlieka dáme do hrnca spolu s 50g masla a necháme nahrievať až sa maslo roztopí. Potom necháme všetko vychladnúť.
  • Žĺtka oddelíme do bielkou. Žĺtka vyšľaháme s kr. cukrom do penista. Pridáme vychladnutú šľahačkovú zmes a premiešame.
  • Potom pridáme ryžu ako aj vanilkový cukor a škrob, premiešame. Bielka vyšľaháme do penista a pomalými pohybmi primiešame k ryži.
  • Formu na zapekanie vymastíme a vlejeme do nej ryžu. Povrch posypeme mandlami a na mandle položíme ešte zopár kúskov masla
  • Nákyp necháme piecť pri 170° do zlatista (ca 30min.).

Variant s ovocím

  • Podľa hore uvedeného receptu si pripravíme ryžu (či už zo surovej alebo uvarenej ryže).
  • Zavárané ovocie zlejeme zo šťavy a ovocie porkájame na kocky. Kdo chce môže tiež pridať sušené ovocie (hrozienka). Kdo chce môže ovocie posypať škoricou, napríklad zavárané broskyne chutia fantasticky so škoricou.
  • Polovicu ryžovej zmesi nalejeme do pomastenej nádoby na zapekanie, rovnomerne rozložíme ovocie. Na vrch nalejeme zvyšok ryžovej zmesi a povrch posypeme mandlami.
  • Nákyp necháme piecť pri 170° do zlatista (ca 30min.).

Nákyp s ovocím je šťavnatejší a aromatickejší ako bez ovocia. Variant bez ovocia zas chuťovo pripomína mliečnú ryžu.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *