17 apríla, 2020
Jahodová roláda

Roláda je výborný desert, keď človek nemá čas na pečenie. Jej príprava je za pár minút hotová a plnku možno obmieňať podľa chuti. Či už mascarpone, gaštanové pyré alebo šľahačka s ovocím, úspech je vždy zaručený.
Potrebujete:
- 100g hl.múka
- 100g kr. Cukru
- 3 vajíčka
- 250ml šľahačková smotana
- 1 stužovač šľahačky
- 50g čokolády
- Jahody
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Postupne pridávame múku.
- Miešame len minimálne, aby sa zbytočným šľahaním nestratili vzduchové bublinky, ktoré robia piškótu nadýchanou.
- Hotové cesto vylejeme na plech s papierom na pečenia a cesto rovnomerne rozotrieme. Pečieme v predhriatej rúre pri 160⁰C piecť ca. 10-15min. do zhnednutia.
- Počas pečenia si pripravíme 1 kuchynskú utierku. Tú namáčame vo vode a vyžmýkame, potom rozprestrieme na pracovnú plochu.
- Upečenú roládu ešte horúcu položíme aj s papierom na pečenie na mokrú kuchynskú utierku a cesto aj s utierkou zarolujeme (nevyvýjať zbytočný tlak aby sa cesto nezlomilo). Potom ju necháme takto zamotanú kompletne vychladnúť.
- Medtzitým si pripravíme plnku. Na to vyšľaháme šľahačkovú smotanu so stužovačom do tuha, 1/3 šľahačky odložíme stranou a potom pridáme malé kúsky jahôd do zvyšnej šľahačky.
- Keď cesto vychladne kuchynskú utierku odmotáme, papier na pečenie opatrne odstránime a do vnútra rolády naplníme predpripravnú plnku.
- Roládu zamotáme tak, aby bolo spojenie cesta na spodnej strane (na podložke).
- Vrch rolády polejeme roztopenou čokoládou a keď táto stuhne, urobíme zo zvyšnej šľalahčky na vrch špičky a ozpodobíme kúskami jahôd.

Please follow and like us: