14 apríla, 2020
Dusené hovädzie beef stew

Beef Stew je pokrm známy v anglicky hovoriacich krajinách. Je to pomaly a dlho dusené mäso v kombinácii so zeleninou, výsledkom ktorého je pokrm plný arómy a štavy. Asi neexistuje jeden univerzálny recept na jeho prípravu, zeleninu možno podľa chuti obmieňať, čo ho robí o to zaujímavejším.
Potrebujete:
- 750g hovädzieho mäsa
- 1PL hl. múky
- 5ks mrvky
- 5-10ks šampiónov
- 5-6ks zemiakov
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 200ml rajčinovej šťavy
- 250ml hovädzieho vývaru
- 1čl octu
- soľ, čierne korenie, bobkový list, sladká červená paprika, čili
- Bylinky podľa chuti (sušené alebo čerstvé) – napr. tymián, bazalka, oregano, petržlenová vňať
Recept na zemiakové knedlíky nájdete tu – https://recepis.sk/2018/10/11/dusene-hovadzie-maso-s-kyslou-kapustou-omackou-z-vyvaru-a-zemiakovymi-knedlikmi/
Postup:
- Na pomalé dusenie sa hodí najmä tlakový hrniec alebo liatinový hrniec. Ten nalepšie už pred vložením mäsa nechať nahriať.
- Mäso si pokrájame na kocky (asi ako na guláš) a okoreníme soľou a čiernym korením a posypeme 1PL hl. múky. Dobre v koreninách a múke obalíme. Zprudka opražíme na troche oleja v hrnci.
- Keď sa mäsu uzavrú póry, tak zalejeme rajčinovým pretlakom a vývarom a necháme spolu s bobkovým listom najskôr 1-1,5hod. prikryté dusiť.
- Medzitým si pokrájame cibuľu na prúžky, mrkvu, zemiaky a šampiňóny na väčšie kusy.
- Keď je mäso už takmer mäkké, pridáme pripravenú zeleninu a spolu s mäsom dusíme ďaľších 30-45min.
- Na záver dochutíme soľou, čili, roztlačným cesnakom, bylinkami a troškou octu. Šťava je dostatočne hustá, netreba prohusťovať.
- V Anglicku sa zvyknú k tomuto pokrmu podávať zemiakové knedlíky. Tie možno si uvariť osobitne v slanej vode alebo nechať variť rovno s mäsom tak, že sa pridajú posledných 15min. varenia k pokrmu.
Please follow and like us: