Chlebový puding

Posted in : Recepty zo zvyškov pečiva, Sladké hlavné jedlá, Zvyškové recepty on by : lydia.argilli Značky:,

Nemám rada plytvanie potravinami, preto už roky zbieram zvyškove recepty, ktoré chutne spracovávajú potraviny, ktoré by asi inak skončili v koši.

Jedným z takýmto je aj recept na chlebový puding, ktorý sa tradične pripravuje vo Veľkej Británii a je výborným a nenáročným spôsobom na spracovanie staršieho pečiva do tohto sladkého pokrmu. Chutí najmä deťom a trochu pripomína našu žemlovku.

Potrebujete:

  • 5-6ks staršieho pečiva (najlepšie biele pečivo – rožky, žemliky, toastový chlieb, vianočka, makovky atď.)
  • 500ml mlieka
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 50g roztopeného masla
  • 5PL kr. cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • škoricový cukor
  • 3PL sušených hrozienok
  • 3 celé vajíčka + 2 žĺtky

Postup:

  • Zapekaciu nádobu vymastíme maslom.
  • Hrozienka dáme do misky a zalejeme vriacou vodou. Necháme ich 5min. nabopnať a potom zlejeme z vody.
  • Mlieko nahrejeme spolu s cukrom a maslom, až sa obe roztopia. Potom necháme zmes vychladnúť.
  • Do vychladnutého mlieka dáme šľahačkovú smotanu, vanilkový cukor, vajíčka a žĺtka a všetko dobre prešľaháme do nadýchanej zmesi.
  • Chlieb pokrájame na rovnako veľké kocky a tie vrstvíme v zapekacej nádobe. Po každej vrstve posypeme pár hrozinok a škoricovým cukrom.
  • Na záver polejeme všetko mliekovou zmesou. Následne necháme chlebový puding 45min. stáť v kľude. To je veľmi dôležité, lebo inak by chlieb nenasiakol dostatok tekutiny počas pečenia (p. obrázok rozdiel po naliatí zmesi a po odstáti).
  • Po odstáti nádobu prikryjeme (alobalom) a necháme pri 200C najskôr 50min. piecť. Potom nádobu odokryjeme a necháme ešte 15-20min. zapekať do chrumkava.
  • Výborne chutí servírovaný z kompótom.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-7" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial