Nemám rada plytvanie potravinami, preto už roky zbieram zvyškove recepty, ktoré chutne spracovávajú potraviny, ktoré by asi inak skončili v koši.
Jedným z takýmto je aj recept na chlebový puding, ktorý sa tradične pripravuje vo Veľkej Británii a je výborným a nenáročným spôsobom na spracovanie staršieho pečiva do tohto sladkého pokrmu. Chutí najmä deťom a trochu pripomína našu žemlovku.
Potrebujete:
- 5-6ks staršieho pečiva (najlepšie biele pečivo – rožky, žemliky, toastový chlieb, vianočka, makovky atď.)
- 500ml mlieka
- 250ml šľahačkovej smotany
- 50g roztopeného masla
- 5PL kr. cukru
- 2 vanilkové cukry
- škoricový cukor
- 3PL sušených hrozienok
- 3 celé vajíčka + 2 žĺtky

Postup:
- Zapekaciu nádobu vymastíme maslom.
- Hrozienka dáme do misky a zalejeme vriacou vodou. Necháme ich 5min. nabopnať a potom zlejeme z vody.
- Mlieko nahrejeme spolu s cukrom a maslom, až sa obe roztopia. Potom necháme zmes vychladnúť.
- Do vychladnutého mlieka dáme šľahačkovú smotanu, vanilkový cukor, vajíčka a žĺtka a všetko dobre prešľaháme do nadýchanej zmesi.
- Chlieb pokrájame na rovnako veľké kocky a tie vrstvíme v zapekacej nádobe. Po každej vrstve posypeme pár hrozinok a škoricovým cukrom.
- Na záver polejeme všetko mliekovou zmesou. Následne necháme chlebový puding 45min. stáť v kľude. To je veľmi dôležité, lebo inak by chlieb nenasiakol dostatok tekutiny počas pečenia (p. obrázok rozdiel po naliatí zmesi a po odstáti).
- Po odstáti nádobu prikryjeme (alobalom) a necháme pri 200C najskôr 50min. piecť. Potom nádobu odokryjeme a necháme ešte 15-20min. zapekať do chrumkava.
- Výborne chutí servírovaný z kompótom.
