Toto je jedno z mojích absolútných obľubených receptov na prípravu duseného hovädzieho mäsa. Omáčka, ktorá sa vyrába z výpeku mäsa je krásne krémovitá a sýta. Toto jedlo sa hodí na slávnostné príležitosti alebo aj na spoločný nedelný obed.
Recept na knedľu nájdete tu- https://recepis.sk/2019/03/17/zakladne-cesto-na-parenu-knedlu/
Postup:
- Hovädzie mäso okoreniť soľou, čiernym korením a grilovacím korením. Potom mäso opražiť prudko na vysokom ohni pokiaľ zmení farbu. Mäso odložiť stranou.
- Následne v tom istom hrnci opražiť 1cibulu, 2-3mrkvy a polku celeru do hnedista. Všetko zaliať vodou, tak aby bola ca.1cm nad zeleninou. Potom na zeleninu poloziť mäso, pridať bobkový list a nechať prikyté na miernom ohni dusiť.
- V tlakovom hrnci trvá ca.1,5hodiny pokiaľ je mäso mäkké, v normálnom ca. 1 hod dlkšie. Ked je mäso make opäť ho treba vybrať a odložiť stranou.
- Omáčku precediť cez sítko a pridať k nej zopár uvarených mrkiev z vývaru (zvyšnú zeleninu nedávam len ju dobre vytlačím zo šťavy) a rozmixujem. Šťavu vyliať do hrnca, pridať k tomu 1 sladkú smotanu.
- Na záver omáčku zahustiť 1čl zemiakového škrobu rozpusteného v studenej vode. Potom dochutiť podľa potreby ocotom, soľou a čiernym korením.