25 februára, 2020
Jablková žemľovka ako od babky

V piatok boli u nás počas môjho detstva tradične bezmäsité jedlá a jedným z častých bola aj jablková žemľovka. Tento spôsob prípravy je rýchlo hotový a dajú sa pri ňom použiť aj staršie či už tvrdé kúsky bieleho pečiva (rožky, chlebík, vianočka, alebo veka).
Postup:
- 3-4 väčšie jablká postrúhať na hrubo. Ocukriť ca. 2-3PL kr. cukru a vanilkového cukru a odložiť stranou. Kdo chce pridá škoricu a premieša.
- 1 balenie hrudkového tvarohu zmiešať s 2PL cukru ako aj postrúhanou šupkou citróna.
- Pečivo pokrájať na rovnako hrubé kúsky. Na žemľovku treba ca. 5 rožkov.
- Za hrsť hrozienok zaliať vrelou vodou, po 5min. vodu zliať a hrozienka vyžmýkať. Kdo hrozienka nemá rád, vynechá.
- Na nálev zmiešať 200ml mlieka s 2 vajíčkami, 50g roztopeného a vychladnutého masla ako aj 1 balením vanilkového cukru.
- Nádobu na zapekanie vymastiť. Na spodok nádoby poklásť prvú vrstvu pečiva tak aby podľa možnosti neostali voľné priestory. Túto vrstvu poliať 1/4 nálevu. Na to poukladať 1/2 postrúhaných jabĺčok a 1/2 hrozienok.
- Na to poklásť 2. vrstvu pečiva, opäť poliať 1/4 nálevu a tentoraz posypať tvarohom.
- Opäť poklásť vrstvu pečiva, poliať nálevom a poukladať jablká. Štavu z jabĺk nevyhadzovať ale takisto ňou poliať pečivo. Posypať zvyškom hrozienok a položiť poslednú vrstvu pečiva. Tú poliať zvyškom nálevu pritom dbať aby neostali suché miesta na pečive.
- Nádobu nechať pri 160C ca. 30min. piecť až vrchná časť pečiva dostane zlatistú farbu a bude pekne chrumkavá.

Please follow and like us: