11 januára, 2020
Jablkový Cheesecake s marcipánom

Jednoduchý a chutný cheesecake. chuť jabĺk krásne harmonizuje s chuťou marcipánu a mandlí. Výborný zimný desert.
Na cesto potrebujete:
- 300g hl.múky
- 100g masla izbovej teploty
- 50g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
- 1 vajíčko
Plnka:
- 3 vajíčka
- 200ml kyslej smotany
- 250g krémovitého syra (Lučina) alebo mascarpone
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 50g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3-4 väčšie jablká
- 200g marcipánu
- 100g posekaných mandlí
Postup:
- Múku premiešame s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom ako aj vajíčkom a štipkou soli. Cesto krátko pomiesime rukamy až pokiaľ sa všetky komponenty dobre spoja.
- Potom cesto roztrháme na kúsky a tie kládieme do vymastenej kruhovej tortovej formy (Priemer 24 alebo 26cm) a rukamy rovnomerne rotlačíme do formy tak aby bolo cesto na spodku rovnako hrubé a po krajoch ostalo ešte 1,5cm vysoký okraj. Alternatívne možno cesto vygúľať medzi 2 papiermi na pečenie a potom preniesť do formy a odrezať nadbytočné kraje.
- Na plnku vyšľaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme kyslú smotanu a krémovitý syr a pudingový prášok.
- Jablká ošúpeme, rozrežeme na polovičku a vyberieme jaderník. Potom pokrájame na tenučké plátky.
- 2/3 plnky nalejeme na pripravené cesto. Do plnky postrúhane marcipánovú zmes. Na to poukladáme plátky jabĺk, ktoré rozložíme rovnomerne a jemne pritlačíme do cesta.
- Na záver polejeme jablká zvyšnou plnkou a vrch posypeme kúskami mandlí.
- Cheesecake necháme piecť najskôr zakrytý alobalom 30min. a potom odokrytý ešte 15min. Pri 180°C.
- Pred narezaním nechať dôkladne vychladnúť.

Please follow and like us: