29 novembra, 2019
Švábsky jablkový koláč

Výborná špecialita z nemeckého regiónu Švábsko. Chuťovo pripomína niečo medzi cheesecake a jablkovým koláčom.
Na cesto potrebujete:
- 300g hl.múky
- 100g masla izbovej teploty
- 50g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
- 1 vajíčko
Plnka:
- 2 vajíčka + 2 žĺtka
- 400ml sladkej smotany
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 50g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- Šupka z ½ citróna
Okrem toho:
- ošúpané jablkové polovičky (3-4ks podľa veľkosti jabĺk)
- Maliny alebo sušené hrozienka
Na marcipánovú mrveničku:
- 50g marcipánu
- 50g masla izbovej teploty
- 4pl pr. Cukru
- 100g hl.múky
Postup:
- Múku premiešať s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom ako aj vajíčkom a štipkou soli. Cesto miesiť rukamy až pokiaľ sa všetky komponenty dobre nespojija.
- Potom cesto roztrhať na kúsky a tie klásť do vymastenej kruhovej tortovej formy (Priemer 26cm) a rukamy rovnomerne rotlačiť do formy tak aby bolo cesto na spodku rovnako hrubé a po krajoch ostalo ešte 1,5cm vysoký okraj. Alternatívne možno cesto vygúľať medzi 2 papiermi na pečenie a potom preniesť do formy a odrezať nadbytočné kraje.
- Šlahačku premiešať s vajíčkami, žĺtkami, pudingovým práškom, cukrom, vanilkovým cukrom a postrúhanou šupkou z citróna.
- Na cesto poukladať polovičky jabĺčok. Ja zvyknem narezať jablká do polovičky nožom aby boli rýchlejšie upečené. Kdo chce môže prázdne pristory medzi jablkami vyplniť iným ovocím. Alternatívne možno tiež pokrájať jablká na plátky a tie poukladať vedľa seba po celej ploche.
- Na jablká naliať šlahačkovú zmes.
- Na mrveničku zmiešať maslo, marcipán, múku a cukor.
- Piecť pri 180° najskôr prikryté alobalom 30min. a potom ďalších ca. 15min. odokryté.
- Kdo chce použiť mrveničku, ten ju postrúha po 25min. pečenia na povrch koláča, poprípade posype mandľovými lupienkami a nechá ešte ca. 25 min. dopekať.

Please follow and like us: