Kdo by si pomyslel, že z pečiva môže vzniknúť nátierka na pečivo :)? Aj keď to znie zvláštne, neskôr z pečiva v nátierke nieje nič cítiť, dodá jej len pevnú konzistenciu. Čo však môžem zo skúsenosti povedať, kdo raz túto nátierku vyskúša, ten sa od nej len tak ľahko neodlepí. Chutí krásne aromaticky po paprikách, rajčinách a orieškoch. Recept mám od tety, kde som ju poprvý krát jedla a je to naozaj veľká dobrota. Ideálny spôsob tiež využitia staršieho pečiva.
Potrbujete:
- 2 biele bagetky alebo 4 krajce toastového chleba
- 150g vlašských orechov + 50g slaných kešu orieškov (alebo arašídov)
- 700ml rajčinového pretlaku passata
- 1PL paprikovej pasty (kdo nemá rozmixuje 2 červené papriky kápie na kašu)
- soľ, čierne korenie, sušené čili/čili pasta
- (20g sušených paradajok)
Postup:
- Bagety alebo toasty dať do mixéra a tam nechať rozsekať na jemno (mala by vzniknúť zmes ako na strúhanku).
- Potom dať do panvice s trochou oleja a za stáleho miešania opekať až pečivo zhnedne. Treba mať panvicu stále pod dohladom a najlepšie opekať na strednom alebo nízskom ohni, inak sa môže rýchlo stať že začne pečivo prihárať.
- Opečené pečivové kúsky dať do vysokej misky. Orechy posekať na polo-hrubo (ja mám rada ešte malé kúsky v nátierke) a pridať k pečivu.
- Okrem toho pridať paradajkovú passatu, paprikovu pastu a podľa chuti čili a čierne korenie. Kdo chce môže pridať aj za hrsť sušených paradajok pokrájaných na drobno, potom však treba dávať pozor pri solení, lebo tieto obsahujú soľ.
- Všetko premiešať a pred servírovaním nechať krátko postáť aby sa pečivo nasiaklo mokrými ingredianciami.
Pingback: Obložené chlebíčky, Canapes - recepis.sk - Keď tradície chutia