HomePecieme Základné lístkové cesto bez váženia

Základné lístkové cesto bez váženia

Comments : 1 Posted in : Pecieme, Sladké, Slané, Základné recepty on by : lydia.argilli Značky:,

Lístkové cesto si snáď každý kúpil už hotové ale nie je ťažké ho ani pripraviť dom. Základom sú 2 rôzne cestá, ktoré sa rovnako ako pri pľundrovanom ceste viackrát prekladajú aby vznikla tá správna konzistencia. Ja som pripravila tentoraz opäť ako recept bez váženia.

Na 1. cesto potrebujete:

  • 1 šálka hl. múky (300ml)
  • 1 balenie studeného masla (250g)

Na 2. cesto potrebujete:

  • 2 šálky múky
  • 1 žĺtok
  • 1/2čl soli
  • 2čl octu
  • ca. 2/3 šálky vlažnej vody

Postup:

  • Maslo (je dôležité aby bolo studené, inak sa s ním ťažko robiť) premiešať s múkou a pomocou rúk cesto tak dlho miesiť až sa obe položky spoja. Cesto zabaliť do potravinovej fólie a nechať chladnúť.
  • Medzitým v miske zmiešať múku s žĺtkom, soľou, octom a postupne pridávať vodu. Po každom pridaní vody najskôr spolu premiesiť. Toto opakovať až vznikne nelepivé elastické cesto. To takisto zabaliť do potravinárskej fólie a nechať aspoň 1/h hodiny chladiť.
  • Potom na dobre pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkať druhé cesto na obdĺžnik a do jeho stredu vložiť prvé, maslové cesto. Druhé cesto zo všetkých strán poprekvapovať na maslové cesto až vznikne malý obdĺžnik. Toto cesto potom rozvaľkať na veľký obdĺžnik, opäť poskladať a opäť rozgúľať.
  • Postup celkovo zopakovať 3-4 krát. Vďaka prekladaniu sa vytvoria v ceste rôzne vrstvy, ktoré sú v lístkovom ceste dôležité.
  • Ďalej potom spracovať podľa receptu. Napríklad naplniť špenátovou plnkou a vytvoriť slané pohostenie.
[Total: 0    Average: 0/5]
Please follow and like us:

1 COMMENT

One thought on : 1

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial