Mám veľmi rada zemiakovú kombináciu, keď klasickú chuť zemiaku obohatí jemne nasladlá chuť sladkého zemiaku. Optimálny je pomer 50:50. Aj tento recept kombinuje tieto 2 výborné zeleniny. Výsledkom je chutná a málo kalorická zemiaková baba hotová za pár minút.
Potrebujete:
- 500g normálnych zemiakov
- 500g sladkého zemiaku
- 2 vajíčka
- 1 cibuľa
- 2PL masla
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 100g tvrdého syru (eidam, gouda)
- oregano, soľ, čierne korenie, drtená rasca
- ca. 50g hl. múky
Postup:
- Cibuľu pokrájať na drobno a nechať v panvici na oleji a masle opekať pomaly do zlatista. Potom nechať vychladnúť.
- Medzitým ošúpať zemiaky, postrúhať ich na jemno (buď ručne alebo v kuchynskom robote) a dobre z nich vytlačiť šťavu.
- Vytlačené postrúhané zemiaky dať do misky. Pridať na jemno postrúhaný syr, pretlačený strúčik cesnaku, opraženú cibuľu aj z tukom, vajíčka a dochutiť soľou, čiernym korením a rascou ako aj oreganom.
- Na záver pridať múku (množstvo závisí od vlhkosti zemiakov) ale zmes by mala byť podobná cestu na palacinky.
- Pekáč vymastiť a zemiakovú zmes naňho rovnomerne rozložiť, povrch dobre zarovnať. Je dôležité aby cesto nebolo vyššie ako 0,5-1cm.. len tak dosiahne tú správnu chrumkavosť počas pečenia.
- Nechať piecť pri 200C ca. 40min (ja pečiem 30min. zakryté a 10min. dopekám odokryté aby bol vrch chrumkavý).
