Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk_Orientálny noemov puding

Orientálny noemov puding

Tento pokrm sa už po desaťročia pripravuje v krajínách orientu. Vyrába sa zneho vo veľkých hrncoch dostatok, lebo každý člen rodiny (či už blízskej alebo ďalej rodiny) by mal dostať aspoň za jednu misku tohto pudingu.

Jeho pomenovanie sa spája s biblickým príbehom o Neomovi, ktorý údajne keď bol na arche už nemal čo jesť a tak použil za hrsť všetkého, čo mu ostalo (oblininy, strukoviny, či sušené ovocie) a uvaril z neho tento puding.

Jeho chuť mi pripomína orient a vždy na jeseň si ho doprajem aj v našej rodine. Chuť strukovín na sladko je pre nás europánov skôr nezvyčajná ale naozaj je to veľká dobrota.

Suroviny (na ca. 8 misiek):

  • 1 šálka sušenej bielej fazule
  • 1 šálka sušeného cíceru
  • 1/2 šálky žita v celku/na hrubo zomletého bulguru
  • 1/2 šálky ryže
  • 300g kr. cukru
  • za hrsť sušených marhúľ
  • za hrsť sušených ďatlí
  • za hrsť sušených hrozienok
  • za 1/2 šálky vlašských orechov posekaných na drobno
  • 1 granátové jabĺčko
  • mletá škorica
  • 2PL škrobu
  • 100ml bazovej marmelády/10ml bazového sirupu
  • klinčeky, škoricu v celku, kardamon

Postup:

  • Fazuľu a cícer ako aj celé žito/bulgur namočíme na noc, na ďaľší deň vodu zlejeme. Strukoviny zaliať 1,5l vody a pridať 1čl soli ako aj cukor. Nechať spolu variť do mäkka (v tlakovom hrnci ca. 45min.).
  • Medzitým pokrájať všetko sušené ovocie na drobno a odložiť stranou. Takisto očistiť granátové jabĺčko. Klinčeky (4-6ks), škoricu v celku a karadamon zabaliť do gázy a vytvoriť malý balíček.
  • Keď sú strukoviny mäkké, pridať sušené ovocie, časť orechov (zvyšok nechať na ozdobu), ryžu ako aj balíček korenín a nechať variť ďaľších 20min. Potom balíček korenín vybrať.
  • Ja zvyknem ku koncu pridávať za 1 balenie bazovej marmelády, ktorú si pripravujem na jar, kvôli jej sviežej chuti ale takisto možno použiť za 10ml bazového sirupu. Samozrejme, že možno ak kompletne vynechať.
  • V troche vody rozmiešať škrob a vliať ho do zmesy a miešať až všetko zhustne.
  • Horúci puding naplniť do misiek. Povrch pudingu posypať mletou škoricou a ozdobiť vlašskými orechami a granátovým jabĺčkom.

Uskladnený v zakrytej miske a v chlade vydrží puding ca. 4 dni.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*