bezlepkova piskota z fazule recept torta

Falošná mandľová bezlepková torta

Verili by ste, že táto torta je vyrobená z bielej fazule? V povojnovom Nemecku chýbali mnohé potraviny, medzi inými aj orechy a tak ľudia nahrádzali mandle fazuľou. Zdá sa to neuveriteľné, ale chuťovo skoro vôbec nemožno rozpoznať rozdiel. Mňa to až tak neprekvapilo lebo keď som bola dieťa moja mama vyrábala falošné gaštanové pyré z bielej fazuľky a bola to dobrota. Už vtedy som zistila, čo táto výborná lúštenia dokáže. Piškóta je krásne nadýchaná a zvnútra pekne šťavnatá.

Potrebujete:

  • 450g bielej sušenej fazule
  • 1l vody
  • Soľ
  • 200g cukru
  • 1 mandľová esencia
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 1 prášok do pečiva
  • 5 vajíčka
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  • Fazuľu namočiť na noc do vody. Na ďalší deň fazuľu zliať a zaliať 1l vody. Mierne osoliť a nechať ca. 1 hodinu variť do mäkka. Potom zliať z vody a buď rozomlieť mäsovým mlynčekom alebo rozsekať na kašu kuchynským robotom.
  • Biela oddeliť od žĺtkov. Biela vyšľahať so štipkou soli do tuhého snehu. Odložiť stranou.
  • Žĺtka vyšľahať s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridať mandľovú esenciu a rozsekanú fazuľovú zmes. Potom primiešať prášok do pečiva a pudingový prášok a vypracovať hladké cesto.
  • Na záver primiešať bielkový sneh a cesto naliať do vymastenej formy na pečenie (priemer 24 alebo 26cm).
  • Piecť v predhriatej rúre pri 160C ca. 35min. do zlatista. Ako plnku som použila 1 krém mascarpone vymiešaný s čokoládovým pudigom šľahaným za studena a 2PL nutelli.

2 komentáre

  1. Do totry ide koľko ml mandľovej esencie? Či celá jedna fľaška? 😮

    • lydia.argilli

      Prepáčte oneskorenú odpoveď. Ja osobne dávam ca 1/2 tej maličkej flaštičky esencie, ale kdo chce viac aromatické, môže použiť aj celú.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*