Tento fantastický slivkový koláč pripravovala moja babka a neskôr aj mama vždy začiatkom jesene, keď bola sezóna sliviek.
Potrebujete:
- 500g hl.múky
- 50g kr. cukru
- 1 štipka soli
- 20g čerstvého droždia
- 2 vajíčka
- 50g roztopeného masla
- ca. 250ml mlieka
Postup:
- Z 1PL cukru a droždia si pripraviť kvások. Presný postup na výrobu kvásku nájdete tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- K múke primiešať 1 vajíčko a 1 bielko (žĺtok odložiť stranou na pomazanie), zvyšný cukor, soľ, maslo a postupne prilievať mlieko.
- Miesiť ca. 10min. pokiaľ vznikne krásne elastické cesto. To dať do uzatvoriteľnej nádoby a nechať 1 hod. kysnúť na teplom mieste.
- Cesto potom vyvaľkať na tenučko (ca. 5mm) na veľkosť celého plechu (z uvedeného množstva možno vyrobiť cesto na 2 plechy).
- Slivky prekrojiť na polku a odkôstkovať. potom šupkou smerom nadol klásť na cesto. Okraje cesta pomastiť roztrepaným žĺtkom a nechať piecť pri 180C ca. 30min. Šťavu, ktorá vytečie zo sliviek pomocou pierka pomazať po celej ploche koláča. Dodá mu to krásnu farbu a lesklosť.
- Keď koláč vychladne, tak výdatne posypať práškovým alebo vanilkovým cukrom a servírovať.
