8 septembra, 2019
Turecká hŕstková polievka z červenej šošovice

Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Spája chuť lúštin a zeleniny, túto harmonicky uzatvára zápražka z červenej paprikovej pasty.
Postup:
- Na jej prípravu 2 cibule ošúpať, pokrájať na kocky a nechať pomaly na oleji a 2PL masla opekať.
- 2 Mrkvy, kus zeleru a ½ póru pokrájať na drobno, pridať k cibuli a spolu opekať aspoň 5min. Pokiaľ začne zelenina mať hnedastú farbu.
- Potom pridať za hrsť ryže, hrsť bulguru a 2 hrste červenej šošovici (je dobre šošovicu najskôr opláchnuť pod tečúcou vodou). Všetko zaliať 1,5l vody/vývaru a nechať 45min. Spolu variť.
- Medzitým si prichystať zápražku (táto sa v Turecku pripravuje bez múky). Na to dať do panvici olej, 2PL masla a pridať 2PL paprikovej pasty salca (paprikové pyré, kdo nemá dá 1PL červenej papriky), okrem toho 2PL sušenej mäty, 1čl sušeného čili a spolu krátko popražiť. Zaliať 2PL citrónovej šťavy, 1/2 šálky vody a dobre spolu rozmiešať.
- Polievku rozmixovať ponorným mixérom do hladka, priliať k nej zápražku a už len nechať spolu zovrieť a servírovať.
Please follow and like us: