HomeHlavné jedlá slané Naplnené viničné listy “Sarma”

Naplnené viničné listy “Sarma”

Posted in : Hlavné jedlá slané, Mäsité jedlá on by : lydia.argilli Značky:,

Toto orientálne jedlo je vynikajúcim jedlom do teplých letných dňoch.

Na plnku potrebujete:

  • 250g mletého hov.mäsa
  • 1-2 šálky ryže (najmlepšie sa hodí basmati)
  • 1-2 šálky stredne hrubého bulguru
  • 1pl sušenej mäty
  • 1čl suseneho chilli
  • 2čl soli
  • 1 postrúhaná rajčiny
  • 1 čl čierneho korenia
  • 1 cibuľky pokrájanej na drobno
  • za hrsť čerstvej petržlenovej vňate pokrájanej na jemno
  • 50ml rajčinového pretlaku
  • 3 Pl oleja (napriklad olivového alebo slnečnicového)
  • 1 zelenú papriku pokrájanú na drobno
  • 2 paradajky potrúhané na hrubom struhlíku
  • za 1 Pl paprikoveho pyré salca (kdo nemá dá namiesto 2 čl sladkej červenej papriky

Okrem toho:

  • na podlievanie ešte treba 500ml hov. vývaru zmiešanom s račinovým pretlakom
  • a samozrejme umyté viničné listy zbavené stonky – ca. 40-45ks na uvedené množstvo plnky

Postup:

  • Najskôr dať do misky všetky suroviny na plnku (ryža, bulgur, cibuľu, papriku, soľ, čili, korenie, vňať, mätu, rajčiny, olej, rajčinovú šťavu, sladkú papriku/salču) a dobre spolu premiešať.
  • Zmes by mala byť vlhká a mastná nakoľko sa ryža aj bulgur varia už plnené a tak potrebujú podstatne dlkšie aby boli mäkké ako keby boli predvarené.
  • Na spodok širokého hrnca vložiť pár vinničných listov alebo na plátky pokrájané rajčiny prípadne hov. kosť pre lepšiu arómu.
  • Viničnné listy najskôr zaliať vrelou vodou, pridať trochu soli a nechať ju tam 1-2 min. zmäkknúť, zliať z vody a nechať listy vychladnúť, najlepšie na kuchynskej utierke.
  • Potom ich otočiť lícom, do každého listu dať na spodok (tam kde je stonka) za trošku zmesy, potom strany listu preklopiť smerom do stredu a zatočiť list aby vznikla malý šúlanec.
  • Potom do hrnca poukladať naplnené viničnné listy a podliať trochu zmeskou vývaru a rajčinoveho pretlaku (zelenina by nemala v tekutine plávať, treba len málo tekutiny a podlievať ca. každú pol hodinu). Zeleninu poliať trochou oleja a potom prikryté pomaly dusiť pokiaľ plnka nezmäkne (1,5-2hodiny).
  • Na záver sa zelenina zvykne ešte polievať aromatickou pastou pre zvýšenie chuti. Tá sa vyrobí tak, že sa na oleji osmaží 2 Pl sušenej mäty, 1 čl chilli, trocha citrónovej šťavy ako aj 1 Pl paprikového pyré (kdo nemá dá 1PL červenej sladkej papriky). Keď zmes zacne rozvoniavať tak sa zaleje trochou vody a dobre rozmieša až vznikne kaša. Tá sa potom preropzdelí na povrch zeleniny.
  • Jedlo sa podáva s čerstvým pečivom a bielym jogurtom.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial