HomeHlavné jedlá slané Kysnuté šišky

Kysnuté šišky

Posted in : Hlavné jedlá slané, Sladké hlavné jedlá on by : lydia.argilli Značky:, ,

Táto klasika slovenskej kuchyne vom ne ostala v pamäti v spojitosťou s veľmi sladkou bielkovou plnkou, ktorú pripravovala moja mama. Musím priznať, že ako dieťa mi chutila ale na starobu ich mám radšej s priemerne sladkou marmeládou.

Recept na základné cesto:

  • 500g hladkej múky
  • Štipka soli
  • 4 PL kr. Cukru
  • 20g čerstvého droždia
  • ca. 160ml teplého mlieka
  • 50g rozpusteného masla
  • 1 vajíčko
  • 20g rozpusteného masla na pomazanie
  • Marmeláda podľa chuti (ja som použila jahodovú)

Postup:

  • Mlieko nahriať (má byť teplé ale nie horúce), pridať rozdrobené droždie a cukor, dobre premiešať a prikryté nechať stáť 10min. Pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Múku zmiešať so soľou, cukrom, vajíčkom a maslom a postupne pridať kvások. Nechať miesiť v kuchynskom robote aspoň 10min. Pokiaľ vznikne elastické cesto. Potom cesto zakryť najlepšie mokrou utierkou a nechať hodinu v teple kysnúť.
  • Potom cesto rozgúľať na 1cm hrúbku a pomocou pohára vykrojiť kruhy. Do stredu každého kruhu vytvoriť jamku.
  • Následne v horúcom oleji pomaly pražiť z oboch strán do zlatista a nechať dobre tiecť z oleja. Ešte horúce pocukriť.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial