mäsové guľky na smotanovej omáčke s bylinkami recept

Mäsové guľky na smotanovej omáčke

Tieto mäsové guľky patria k mojím obľúbeným rýchlym jedlám. Ich príprava trvá menej ako 20 minút. Zatiaľ čo pripravujem guľky si zvyknem uvariť cestoviny a tak mám po 20 minútach hotový celý obed alebo večeru.

Suroviny na mäsové guľky:

  • 300g hov. mletého mäsa
  • 1 vajíčko
  • 4 PL strúhanky
  • soľ, čierne korenie
  • 1/2 čl sušeného cesnaku
  • 1/2 čl sušeného čili

Na jednoduchú omáčku potrebujete:

  • 2 PL masla alebo tuku
  • 2 PL múky
  • 150 ml vody/vývaru
  • 150 ml smotany
  • 2 PL na drobno pokrájaných byliniek
  • soľ, čierne korenie
  • pár kvapiek citrónovej šťavy alebo octu

Postup:

  • Najskôr zmiešame mäso s vajíčkom a strúhankou.
  • Zmes dochutíme sušeným cesnakom, soľou, čierným korením a sušením čili.
  • Z mäsovej zmesy vytvoríme guľky rovnakej veľkosti a tie opekáme na strednej teplote zo všetkých strán do hnedista. Odložíme ich stranou.
  • Do panvice v ktorej sme opekali mäso dáme maslo a múku.
  • Krátko opečieme a potom zalejeme vodou/vývarom.
  • Zložíme z ohňa a dobre rozmiešame aby neostali žiadne hrčky. Potom necháme omáčku zovrieť.
  • Prilejeme smotanu a dochutíme soľou a čierným korením. Varíme za stáleho miešania až pokiaľ omáčka nezhustne. Dochutíme octom alebo citrńovou šťavou.
  • Alternatívne sa dajú pridať do hotovej omáčky zavárané kapary. Túto verziu obľubujem veľmi lebo to dodá omáčke jemnú kyslosť a ešte zosilní jej chuť.
  • Ako príloha sa hodia cestoviny, či uvarené zemiaky alebo kaša.

Tento článok patrí do kategórii- Mäsité jedlá

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.