Tieto mäsové guľky patria k mojím obľúbeným rýchlym jedlám. Ich príprava trvá menej ako 20 minút. Zatiaľ čo pripravujem guľky si zvyknem uvariť cestoviny a tak mám po 20 minútach hotový celý obed alebo večeru.
Suroviny na mäsové guľky:
- 300g hov. mletého mäsa
- 1 vajíčko
- 4 PL strúhanky
- soľ, čierne korenie
- 1/2 čl sušeného cesnaku
- 1/2 čl sušeného čili
Na jednoduchú omáčku potrebujete:
- 2 PL masla alebo tuku
- 2 PL múky
- 150 ml vody/vývaru
- 150 ml smotany
- 2 PL na drobno pokrájaných byliniek
- soľ, čierne korenie
- pár kvapiek citrónovej šťavy alebo octu
Postup:
- Najskôr zmiešame mäso s vajíčkom a strúhankou.
- Zmes dochutíme sušeným cesnakom, soľou, čierným korením a sušením čili.
- Z mäsovej zmesy vytvoríme guľky rovnakej veľkosti a tie opekáme na strednej teplote zo všetkých strán do hnedista. Odložíme ich stranou.
- Do panvice v ktorej sme opekali mäso dáme maslo a múku.
- Krátko opečieme a potom zalejeme vodou/vývarom.
- Zložíme z ohňa a dobre rozmiešame aby neostali žiadne hrčky. Potom necháme omáčku zovrieť.
- Prilejeme smotanu a dochutíme soľou a čierným korením. Varíme za stáleho miešania až pokiaľ omáčka nezhustne. Dochutíme octom alebo citrńovou šťavou.
- Alternatívne sa dajú pridať do hotovej omáčky zavárané kapary. Túto verziu obľubujem veľmi lebo to dodá omáčke jemnú kyslosť a ešte zosilní jej chuť.
- Ako príloha sa hodia cestoviny, či uvarené zemiaky alebo kaša.
Tento článok patrí do kategórii- Mäsité jedlá