Nemecká ‘Schwarzwald’ torta

Táto pochúťka z Nemeckého čierneho lesa je niečo pre milovníkov čokolády v kombinácii so zaváranými čerešňami/višňami. Tieto dve chute podľa mňa vynikajúco spolu harmonizujú preto sa netreba čudovať, že výsledok je pochúťka. Je to tiež tradičný Nemecký dezert, ktorý možno nájsť v každej cukrárni. V mojej verzii som vymenila šľahačku za tortový mascarpone krém, lebo tento dlkšie a lepšie drží tvar. 

Základné cesto na korpus pozostáva z 5 surovín:

  • 4 vajíčka
  • 100g cukru
  • 200g hl. múky
  • 50g kakaa
  • 100g roztopeného masla

Okrem toho potrebujete:

  • 125ml studeného mlieka
  • 1 šľahačku v prášku
  • 1 stužovač šlahačky
  • 1 balenie macsrpone (250g)
  • 1 pohár zaváraných čerešní/višní
  • 1 vanilkový cukor
  • čokoládové hoblinky

Postup:

  • Bielka oddeliť od žĺtkov a vyšlahať do tuhého snehu. Odložiť stranou.
  • Žĺtka dať spolu s cukrom do nerezovej misky a tú položiť nad hrniec s vriacou vodou. Potom žĺtka vyšlahať s cukrom do penista. Pridať ešte roztopné maslo a odobrať z pary.
  • Potom primiešať k žĺtkom preosiatú múku a kakao  a pomalým pohybom  primiešať bielka.
  • Cesto vyliať do okrúhlej vymastenej formy a nechať piecť pri 160⁰C ca. 35min. Potom piškótu nechať dôkladne vychladnúť a prerezať 2-krát aby vznikli 3 pláty.
  • Mlieko vyšľahať s práškovou šľahačkou, vanilkovým cukrom a stužovačom do penista. Primiešať mascarpone.
  • Čerešne zliať dobre zo šťavy a ca. 15 kusov odložiť stranou.
  • Potom možno začať tortu vrstviť. Na spodný plát korpusu dať 1/3 mascarpone zmesy, 1/2 čerešní a zaťažiť 2. korpusovým plátom. Opäť dať 1/3 mascarpone a zvyšok čerešní a zaťažiť posledným plátom. Naňho dať 1/3 mascarpone zmesy a povrch ozdobiť čerešňami ktoré sme odložili stranou.
  • Na záver posypať vrchnú vsrtvu čokoládovými hoblinkami.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *