Táto pochúťka z Nemeckého čierneho lesa je niečo pre milovníkov čokolády v kombinácii so zaváranými čerešňami/višňami. Tieto dve chute podľa mňa vynikajúco spolu harmonizujú preto sa netreba čudovať, že výsledok je pochúťka. Je to tiež tradičný Nemecký dezert, ktorý možno nájsť v každej cukrárni. V mojej verzii som vymenila šľahačku za tortový mascarpone krém, lebo tento dlkšie a lepšie drží tvar.
Základné cesto na korpus pozostáva z 5 surovín:
- 4 vajíčka
- 100g cukru
- 200g hl. múky
- 50g kakaa
- 100g roztopeného masla
Okrem toho potrebujete:
- 125ml studeného mlieka
- 1 šľahačku v prášku
- 1 stužovač šlahačky
- 1 balenie macsrpone (250g)
- 1 pohár zaváraných čerešní/višní
- 1 vanilkový cukor
- čokoládové hoblinky
Postup:
- Bielka oddeliť od žĺtkov a vyšlahať do tuhého snehu. Odložiť stranou.
- Žĺtka dať spolu s cukrom do nerezovej misky a tú položiť nad hrniec s vriacou vodou. Potom žĺtka vyšlahať s cukrom do penista. Pridať ešte roztopné maslo a odobrať z pary.
- Potom primiešať k žĺtkom preosiatú múku a kakao a pomalým pohybom primiešať bielka.
- Cesto vyliať do okrúhlej vymastenej formy a nechať piecť pri 160⁰C ca. 35min. Potom piškótu nechať dôkladne vychladnúť a prerezať 2-krát aby vznikli 3 pláty.
- Mlieko vyšľahať s práškovou šľahačkou, vanilkovým cukrom a stužovačom do penista. Primiešať mascarpone.
- Čerešne zliať dobre zo šťavy a ca. 15 kusov odložiť stranou.
- Potom možno začať tortu vrstviť. Na spodný plát korpusu dať 1/3 mascarpone zmesy, 1/2 čerešní a zaťažiť 2. korpusovým plátom. Opäť dať 1/3 mascarpone a zvyšok čerešní a zaťažiť posledným plátom. Naňho dať 1/3 mascarpone zmesy a povrch ozdobiť čerešňami ktoré sme odložili stranou.
- Na záver posypať vrchnú vsrtvu čokoládovými hoblinkami.
