HomeExpresné recepty Sladké žemličky bez kysnutia a bez váženia

Sladké žemličky bez kysnutia a bez váženia

Posted in : Expresné recepty, Koláče, Pecieme on by : lydia.argilli Značky:, , ,

Toto pečivo je hotové skutočne za pár minút a je krásne mäkkučké. Recept mám od svokry a tá tieto žemličky rada pripravuje pre nečakanú návštevu. Okrem toho sú výborné na picknick či výlet, lebo sa nedrobia a tiež nestvrdnú aj 2-3 dni. Vnútri sa nachádzaj kúsky orieškov, hrozienok, čokolády… proste dobrota. Opäť raz je to recept bez váženia.

Potrebujete:

  • ½ balenia hl. múky (500g)
  • 1 prášok do pečiva
  • 1+1 vajíčko
  • 1 šálku (kávovú – 200ml) roztopeného vychladnutého masla
  • 1 šálku cukru (ja som použila trstinový cukor, to dodá dodatočnú karamelovú arómu)
  • 1 šálku bieleho jogurtu
  • 1 vanilkový cukor
  • 2PL oleja

Okrem toho:

  • 1 šálku posekaných orieškov (mandlí)
  • 1 šálku sušených hrozienok
  • ½ šálky čokoládových kúskov
  • ½ šálky slnečnicových zrniečok
  • Sézam

Postup

  • Múku zmiešať s cukrom, 1 vajíčkom a 1 bielkom (žĺtko odložiť stranou), maslom, práškom do pečiva, jogurtom, vanilkovým cukrom a olejom a vypracovať kompaktnú zmes.
  • Sušené hrozienka zaliať vrelou vodou a nechať 5 min. stáť. Potom dobre zliať z vody a vytlačiť všetky zvyšky tekutiny.
  • Hrozienka, sekané orechy, čokoládové kúsky a slnečnicové semiačka potom pomalým pohybom primiešať k cestu.
  • Pomocou naberačky na ryžu/zmrzlinu potom odoberať z cesta rovnako veľké kúsky a tie klásť s odstupom (žemličky ešte narastú) na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Potom povrch žemličiek potrieť rotrepaným žĺtkom a posypať sézamom. Piecť pri 180°C ca 35min. do zlatista.
  • Skladované v uzavretej nádobe chutia aj po týždni.
Please follow and like us:
[Total: 0    Average: 0/5]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial