25 mája, 2019
Sladké žemličky bez kysnutia a bez váženia

Toto pečivo je hotové skutočne za pár minút a je krásne mäkkučké. Recept mám od svokry a tá tieto žemličky rada pripravuje pre nečakanú návštevu. Okrem toho sú výborné na picknick či výlet, lebo sa nedrobia a tiež nestvrdnú aj 2-3 dni. Vnútri sa nachádzaj kúsky orieškov, hrozienok, čokolády… proste dobrota. Opäť raz je to recept bez váženia.
Potrebujete:
- ½ balenia hl. múky (500g)
- 1 prášok do pečiva
- 1+1 vajíčko
- 1 šálku (kávovú – 200ml) roztopeného vychladnutého masla
- 1 šálku cukru (ja som použila trstinový cukor, to dodá dodatočnú karamelovú arómu)
- 1 šálku bieleho jogurtu
- 1 vanilkový cukor
- 2PL oleja
Okrem toho:
- 1 šálku posekaných orieškov (mandlí)
- 1 šálku sušených hrozienok
- ½ šálky čokoládových kúskov
- ½ šálky slnečnicových zrniečok
- Sézam
Postup
- Múku zmiešať s cukrom, 1 vajíčkom a 1 bielkom (žĺtko odložiť stranou), maslom, práškom do pečiva, jogurtom, vanilkovým cukrom a olejom a vypracovať kompaktnú zmes.
- Sušené hrozienka zaliať vrelou vodou a nechať 5 min. stáť. Potom dobre zliať z vody a vytlačiť všetky zvyšky tekutiny.
- Hrozienka, sekané orechy, čokoládové kúsky a slnečnicové semiačka potom pomalým pohybom primiešať k cestu.
- Pomocou naberačky na ryžu/zmrzlinu potom odoberať z cesta rovnako veľké kúsky a tie klásť s odstupom (žemličky ešte narastú) na plech vyložený papierom na pečenie.
- Potom povrch žemličiek potrieť rotrepaným žĺtkom a posypať sézamom. Piecť pri 180°C ca 35min. do zlatista.
- Skladované v uzavretej nádobe chutia aj po týždni.
Please follow and like us: