HomePecieme Koláče Fánky z kyslej smotany

Fánky z kyslej smotany

Posted in : Koláče, Pecieme on by : lydia.argilli Značky:

Do obdobia fašiangov patria neodmyslitelne výpražané pokrmy z kysnutého cesta ako šišky či fánky. Tieto sú vyrobené z kyslej smotany a su raz dva hotové.

Potrebujete:

  • 1 kyslá smotana
  • 20g čerstvého droždia
  • Ca. 50ml Mlieka na kvások
  • 40g kr. Cukru
  • 300g polohrubej múky
  • 1 žltok
  • Olej na vyprážanie
  • Na obalovanie práškový a vanilkový cukor nhide

Postup:

  • Mlieko rohriať aby bolo mierne teplé a rozdrobiť doňho kvasnice a za cukor. Dobre premiešať a nechať aspoň 10min. stáť aby sa vytvoril kvások.
  • Kvások zmiešať s múkou, pridať žĺtok a kyslú smotanu a dobre premiešať. Ak je cesto moc suché tak pridať ešte trochu mlieka.
  • Potom cesto nechať ½ hod. oddychovať. Následne ho rovaľkať na 1cm hrubý obdĺžnik.
  • 1/2l oleja nechať zohriať. Medzitým rozrezať cesto na pásy a tie potom štvorce alebo trojholníky a tie uprostred narezať aby sa pri vyprážaní cesto zvnútra rovnomerne upražilo.
  • Cesto hádzať do horúceho oleja a z oboch strá vypražiť do zlatista. Následne nechať odkvapkať prebytočný olej na kuch. Servítku a posypať ešte teplé práškovým a vanilkovým cukrom.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial