HomePecieme Švábsky jablkový koláč

Švábsky jablkový koláč

Posted in : Pecieme on by : lydia.argilli Značky:

Výborná špecialita z nemeckého regiónu Švábsko. Chuťovo pripomína niečo medzi cheesecake a jablkovým koláčom.


Potrebujete na cesto:

  • 300g hl.múky
  • 100g masla izbovej teploty
  • 50g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Štipka soli
  • 1 vajíčko 

Plnka:

  • 2 vajíčka + 2 žĺtka
  • 400ml sladkej smotany
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 50g kr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Šupka z ½ citróna

Okrem toho:

  • ošúpané jablkové polovičky (3-4ks podľa veľkosti jabĺk)
  • Maliny alebo ušené hrozienka

Postup:

  • Múku premiešať s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom ako aj vajíčkom a štipkou soli. Cesto miesiť rukamy až pokiaľ sa všetky komponenty dobre nespojija.
  • Potom cesto roztrhať na kúsky a tie klásť do vymastenej kruhovej tortovej formy (Priemer 26cm) a rukamy rovnomerne rotlačiť do formy tak aby bolo cesto na spodku rovnako hrubé a po krajoch ostalo ešte 1,5cm vysoký okraj. Alternatívne možno cesto vygúľať medzi 2 papiermi na pečenie a potom preniesť do formy a odrezať nadbytočné kraje.
  • Šlahačku premiešať s vajíčkami, žĺtkami, pudingovým práškom, cukrom, vanilkovým cukrom a šupkami citróna.
  • Na cesto poukladať polovičky jabĺčok. Ja zvyknem narezať jablká do polovičky nožom aby boli rýchlejšie upečené. Kdo chce môže prázdne pristory medzi jablkami vyplniť iným ovocím.
  • Potom na jablká naliať šlahačkovú zmes. Potom piecť pri 180° najskôr prikryté alobalom 30min. a potom ďalších ca.20min. odokryté.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *