HomeHlavné jedlá slané Bezmäsité jedlá Domáce žemličky s Feta syrom

Domáce žemličky s Feta syrom

Posted in : Bezmäsité jedlá, Hlavné jedlá slané on by : lydia.argilli Značky:, ,

Toto pečivo som po prvýkrát jedla na dovolenke v Turecku a veľmi mi učarovalo. Recept je ľahko obmienateľný a žemličky zo základného cesta možno pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Ja ich mám najradšej so syrom Feta, rajčinami, olivami a paprikou.

Na ca. 9ks (1 plech) potrebujete:

  • ½ normálnej (300ml) šálky vlažnej vody
  • ½ šálky vlažného mlieka
  • ½ šálky oleja (olivového)
  • ½  čerstvého droždia
  • 1PL cukru
  • 1PL soli
  • 2PL roztopeného masla
  • 2 vajíčka (1 žĺtko odložiť stranou na pomazanie)
  • 3PL bieleho jogurtu
  • Ca. 550g hl. múky
  • Feta syr
  • Zelenina podľa chute – cherry rajčiny, olivy, papričky, atď.

Postup:

  • Droždie rozdrobiť do misky, posypať cukrom, potom dobre premiešať lyžičkou a nechať 10min. stáť pokiaľ sa vytvorí kvások
  • Kvások, vodu, mlieko, olej, maslo, 1 vajíčko a 1 bielok, jogurt a soľ zmiešať a postupne pridávať múku až sa vytvorí nelepivé cesto. Toto nechať aspoň 10min. miesiť (najlepšie v kuchynskom robote). Vďaka dlhému mieseniu bude cesto neskôr krásne vláčne.
  • Potom zakryté cesto nechať oddychovať 1 hod. Na teplom mieste.
  • Následne rozdeliť na 9 rovnakých kúskov a tie jednotlivo vyvarovať do kruhov. Uprostred kruhu urobiť menšiu priehlbinu a do nej potom dať rozdrobený syr feta a zeleninu. Okraje žemličiek natrieť žĺtkom.
  • Žemličky ešte nechať 10min. oddychovať a potom piecť v predhriatej rúre pri 200°C ca. 25min. do zlatista.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-6" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>