HomePecieme Slané Pagáčiky z domáceho lístkového cesta podľa receptu mojej mamy

Pagáčiky z domáceho lístkového cesta podľa receptu mojej mamy

Posted in : Slané on by : lydia.argilli Značky:,

Tento recept som zdedila po mame, ktorá ma aj naučila ako si pripraviť lístkové cesto doma. Toto je narozdiel od kupovaného veľmi tvranlivé a chutí aj po týždni chutne a chrumkavo. Výroba cesta je časovo náročnejšia ale výsledok stojí za to. Na prípravu treba 2 rôzne cestá, ktoré sa potom viackrát prekladajú a tým vznikne tá známa štruktúra lístkového cesta.


Cesto 1:

  • 500g hl. múky
  • 500g tuku (najlepšie maslo)

Cesto 2:

  • 500g hl. múky
  • 1 čerstvé droždie (40g)
  • 1Pl kr.cukru (na aktivovanie droždia)
  • 1 vajíčko +1 bielok (žĺtko ponechať na potretie)
  • 1 balenie kyslej smotany
  • Zhruba 2PL soli

Postup:

  • Droždie zmiešať s cukrom a nechať 10min. postáť pokiaľ sa vytvorí kvások. Potom zmiešať so soľou, vajíčkom, bielkom, smotanou (alebo bielym jogurtom) a kváskom a nechať aspoň 10.min. spolu miesiť. Potom cesto dať do uzavretej nádoby kysnúť. Ja som použila pomalé kysnutie a nechala cesto na noc v chladničke. Ráno som ho už len prihriala v mikrovlnke (ca. 1/2min).
  • Potom vypracovať tukové cesto. Na to miesiť maslo a múku až pokiaľ nevznikne elastické cesto.
  • Kvasnicové cesto rozgúlať na obdĺžnik a do stredu vložiť maslové cesto. Potom strany kvasnicového cesta obaliť okolo tukového cesta ako obálku a rozvaľkať opäť na obdĺžnik. Opäť poskladať ako obálku, prikyť a nechať oddychovať 30min.
  • Tento postup zopakovať ešte aspoň 3-4 krát.
  • Potom z cesta vykrojiť krúžky, tie položiť na plech, potrieť žĺtkom a posypať podľa chute syrom, sézamom, racsou a pod.
  • Piecť pri 200°c do zlatista (ca. 20min).


Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-6" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>