HomePolievky Tekvicová krémová polievka

Tekvicová krémová polievka

Posted in : Polievky on by : lydia.argilli Značky:, ,

Tekvica je počas jesene a zimy tá univerzálna sezonálna zelenina, ktorú možno použiť na ktorýkoľvek chod, od predjedla až po dezert. V tomto recepte je pripravená vo forme lahodnej krémovitej polievky s chrumkavými krutónmy.

Postup:

  • Cibuľu pokrájať na drobno a dať opekať do hrnca do zlatista.
  • Medzitým ošúpať a vybrať vnútro jednej malej tekvici (optimálne sa hodí maslová tekvica alebo hokkaido). Očistenú tekvicu pokrájať na väčšie kusy a pridať k cibuli a ďalej spolu pražiť na nízskom ohni.
  • 3 väčšie zemiaky ošúpať, pokrájať na kocky a pridať do hrnca. Potom zeleninu zaliať 1,5l vody alebo vývaru. Osoliť, okoreniť čierným korením a rascou, pridať tiež za hrsť ovsených vločiek a nechať prikryté variť 25min.
  • Potom všetko rozmixovať ponorným mixérom a vrátiť na šporák. Pridať ešte 100ml šlahačkovej smotany a polievku nechať prevrieť.
  • Na krutóny pokrájať na rovnako veľké kocky staré pečivo a opražiť ich na oleji za stáleho miešania zo všetkých strán do zlatista. Ja zvyknem krutóny počas praženia osoliť a pridať k ním sušené korenie (oregán alebo tymián, prípadne sušený cesnak). Takto ochutené krutóny pridajú extra chuť celej polievke. 
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial