13 januára, 2019
Kysnutý jablkový koláč s marcipánom

Jablká sa dajú pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Napríklad aj ako koláč s chrumkavým cestom a vôňou a chuťou marcipánu.
Cesto:
- 500g hladkej múky
- 100g polohrubej múky
- 100g roztopeného masla
- 4 PL cukru
- 1 čl soli
- 1 vajíčko
- 300ml mlieka
- 20g čerstvých kvasníc
Okrem toho:
- 2 väčšie jablká
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- Mandlové kúsky
- Sušené hrozienka
- 4PL marhuľovej marmelády

Postup:
- Kvasnice rozdrviť do nádoby, pridať za 1 PL cukru, dobre premiešať a nechať 10stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku zmiešať s kváskom, cukrom, soľou, maslom a pridať postupne mlieko až pokiaľ vznikne elastické nelepivé cesto. Cesto by sa malo miesiť aspoň 10min. aby sa uvolnila z múky vláknina.
- Cesto nechať v zakrytej nádobe na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť. Potom ho rozvaľkať na plech (z tejto dávky je množstvo na 2 normálne plechy).
- Marcipán nastrúhať na hrubom strúhadle a prerozdeliť na cesto (moja rada- marcipán nechať predtým aspoň pol hodinu v chladičke, bude sa lahšie strúhať). Jablká ošúpať, rokrojiť na štvťku a každú potom pokrájať na tenké plátky. Tie potom pokvapať citrónovou šťavou.
- Jablkové plátky poklásť na marcipánovú vrstvu, jablká klásť tak, aby sa dotýkali a čiastočne prekrývali. Potom povrch jabĺk posypať sekanými mandlami. Kdo chce môže posypať tiež sušenými hrozienkami.
- Cesto nechať ďaľších 10min prikryté oddychovať a potom dať piecť pri 180°C do chrumkava (ca. 30min). Ešte horúci koláč pomazať mahuľovou marmeládou. Nato marmeládu rozmiešanou s troškou vody a naniesť štetcom na jablká. To vytvorí krásny lesk jabĺk.
- Servírovať posypané práškovým cukrom.
Please follow and like us:
2 thoughts
Koláč vyzerá výborne, určite vyskúšam. Koľko treba marcipánu?
Ahoj, som rada, ze sa ti kolac paci. ja som pouzila 1 balenie marcipanu, to je 200g balenie.