Toto jedlo je vynikajúco šťavnaté a aromatické. Spracováva sa v ňom väčšie množstvo listového špenátu a je tak bohaté na železo. Keď pripravujem pre deti, dávam do jedla viac ryže a menej špenátu (ca. 1/2kg), pre mňa je pomer opačný 🙂
Postup:
- Najskôr opražiť na oleji 1 cibuľku a 1 cesnak pokrájaný na drobno. Kdo chce môže kvôli chuti pridať kus suchej salamy pokrájanej tiež na drobno a túto spolu s cibuľou a cesnakom opiecť na oleji pokiaľ cibuľka nezosklovie.
- Potom pridať za hrsť neumytej ryže (v tomto jedle je dobré keď v ryži ostane škrob, ktorý omáčku neskôr pekne spojí, preto sa neumýva) a zaliať ca. 200ml vývaru. Potom pridať za 2 Pl rajčinovej šťavy.
- Dochutiť soľou, čierným korením a 1čl sladkej papriky, prípadne sušeného čili podľa chuti.
- Keďže som mala doma len guľatú ryžu, nechala som túto najskôr 15min spolu s cibuľovou zmesou na nízkom ohni variť. Pri basmati ryži stačí nechať variť zakryté 5min.
- Potom pridať umyté listy špenátu pokrájané na prúžky a nechať spolu dusiť prikryté ďaľších 5min. Počas varenia by mala ryža ostať mokrá a stále byť v tekutine, ak sa vyparí tak rovnako ako pri varení rizota, treba doliať za naberačku vývaru.
- Na servírovanie pridať vajíčko. Buď ho rozklepnúť priamo na horúci pokrm a nechať na ryži uvariť vo forme volského oka alebo ho možno osobitne opiecť na panvici a priložiť k hotovému pokrmu. Takisto však možno servírovať pokrm aj spolu s na tvrdo uvareným vajíčkom.