Pred rokmi sa mi dostal do rúk recept na klasický zemiakový šalát, kde sa pridávala sladka smotana a tá chuť a konzistencia ma natoľko oslovili, že odvtedy pripravujem tento zemiakový šalát pravidelne. Takto pripravený šalát je krásne vláčny a „šťavnatý“ (nieje nič horšie ako vysušený zemiakový šalát).
Postup:
- Zemiaky uvariť v šupe do mäkka, nechať vychladnúť a ošúpať. Potom pomocou mriežky na krájanie pokrájať na rovnako veľké kocky.
- 1 veľkú mrkvu, za šálku hrášku prípadne šálku kukurice nechať variť 10min. v osolenej vode a potom zliať. Alternatívne možno použiť zmesku z konzervy.
- Okrem toho uvariť ešte 2 vajíčka na tvrdo a tie taktiež nechať vychladnúť a pokrájať mriežkou na kocky.
- Na záver urobiť omáčku. Na to zmiešať za šálku majonézy so šálkou sladkej šlahačkovej smotany ako aj ¾ šálky vody zo zaváraných uhoriek. Osoliť, okoreniť čierným korením, pridať ešte na drobno pokrájanú cibuľku a dobre spolu premiešať.
- Omáčkou poliať pripravené zemiaky, vajíčko, mrkvu, hrášok a kukuricu a pomalými pohybmi dobre premiešať. Potom odložiť do chladu. Nám najlepšie chutí keď si aspoň 2-3 hodiny v chlade oddýchne.