HomePolievky Šošovicová polievka s podmaslím

Šošovicová polievka s podmaslím

Posted in : Polievky on by : lydia.argilli Značky:,

Táto polievka sa u nás traduje vždy na vianoce a už ako deti sme sa jej nevedeli dojesť. Jej hlavným tajomstvom je pridanie takzvaného podmaslia, je to obdoba zápražky, ktorá sa voľakedy používala na dochucovania jedál.

Postup:

  1. Zelenú šošovicu (my robíme z 1/2kg) na noc zaliať a nechať nabopnať. Ráno ju zliať z vody, prepláchnuť a dať do veľkého hrnca.
  2. Potom ošúpať koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, celer, zemiaky) a pokrájať ich na drobno. Pridať k šosovici a zaliať vodou tak, aby bola voda aspoň 3cm nad zeleninou.
  3. Polievku osoliť, okoreniť čierným korením, rascou a bobkovým listom a variť do mäkka (my nechávame variť aj hodinu).
  4. Medzitým si pripraviť podmaslie. Na to roztopiť na nízskom ohni maslo (ca 3 Pl) a pridať za 2-3 Pl hrubej múky. Urobí sa hustejšia kasická a tá sa opeká až do zlatista.
  5. Okrem toho treba vyrobiť červenú zápražku z hladkej múky, oleja a červenej papriky. Ked je zelenina mäkká pridať zápražku a podmaslie a nechať spolu ešte raz prevrieť.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial