HomePecieme Zákusok – Bienenstich

Zákusok – Bienenstich

Posted in : Pecieme, Sladké on by : lydia.argilli Značky:, , ,

Tento zákus patrí k tradičnej nemeckej kuchyni a názov toho zákusku znamená doslovne- bodnutie včelou.  Originálny recept je len z kysnutého cesta a koláč je celkovo skôr plochý. Keďže ja mám rada vysoké zákusky (a nie splasnuté) ponúka moja varianta kombináciu piškótového cesta a kysnutého. Vrch koláča je posypaný mandľovými lupienkamy.

Potrebujete:

Cesto 1:

  • 125ml mlieka
  • 300g hladkej múky
  • 50g maslo
  • 1/2 balenie sušeného droždia
  • 2PL cukru
  • 1 vajíčko
  • Štipka soli

Cesto 2:

  • 2 vajíčka
  • 80g kr.cukru
  • 1 čl prášku do pečiva
  • ½ balenia vanilkového cukru
  • 50ml oleja
  • 50ml vody
  • 100g hl.múky

Plnka:

  • 750ml mlieko
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 80g cukru
  • 250g masla izbovej teploty

Okrem toho:

  • 4 EL šlahačkovej smotany
  • 125g masla
  • 200g mandlových plátkov
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  1. Na kysnuté cesto zmiešať mlieko z kvasnicamy a cukrom, krátko nechať postáť. Potom primiešať vajíčko, roztopené maslo, múku, cukor a soľ a nechať aspoň hodinu prikryté kysnúť.
  2. Medzitým urobiť piškótové cesto. Nato vyšlahať cukor a vajíčka do penista. Pridať vanilkový cukor, olej vodu a prešlahať. Potom primiešať prášok do pečiva a múku a naliať do obĺdžníkovej formy vyloženej papierom na pečenie. Piecť pri 180°C do zlatista (ca.25min.)
  3. Potom pripraviť mandľovú zmes. Na to rozhriať vanilkový cukor, kr. cukor, šlahačku a maslo v hrnci. Keď sa roztopia tak pridať madľové kúsky a krátko spolu premiešať aby sa cukor na mandliach karamelizoval. Nechať dobre vychladnúť.
  4. Kysnuté cesto rozvaľkať na rozmer obldžníkového plechu, vložiť ho na plech a povrch posypať mandľovou zmesou. Rovnomerne ju rozložiť a potom nechať piecť v trúbe pokiaľ cesto nenarastie a spevnie (ca.30min-). Po vychladnutí narezať ostrým nožom na rovnako veľké štvorce (tým sa zabráni neskôr pri rezaní koláča, že sa plnka vyleje a koláč zdeformuje).
  5. Na plnku zohriať 2/3 mlieka spolu s maslom do horúca. Medzitým vymiešať pudingový prášok zo zvyšným mliekom, cukrom, vanilkovým cukrom a keď mlieko zvrie vliať doň zmes a uvariť hustý puding. Ten nechať vychladnúť a naniesť na piškótovú spodnú časť zákusku. Na vrch vanilkovej plnky položiť pomocou noža potom jednotlivé kúsky kysnutého cesta s mandlami a jemne pritlačiť.
  6. Zákusok pred servírovaním nechať aspoň pár hodín stáť v chlade.
[Total: 0    Average: 0/5]
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.


Warning: Declaration of PLL_Walker_Dropdown::walk($elements, $args = Array) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /nfsmnt/hosting1_1/d/c/dce0b170-f437-42d7-ab6e-4e059cfbd2d6/recepis.sk/web/wp-content/plugins/polylang/include/walker-dropdown.php on line 94
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial